Ukiseljeni luk odličan je dodatak jelima, a ovo je najbrži i najjednostavniji recept kako ga pripremiti

Ukiseljeni luki

Bezbroj je načina kako i zašto koristiti ukiseljeni luk. Primjerice, fantastičan je u sendvičima, pogotovo u onim mesnima; zatim u salatama, jelima s grahom i slično...

Pripremiti luk za kiseljenje možete na različite načine; možete ga rezati na kolute ili trakice, kako više volite, a možete koristiti i žuti te ljubičasti luk, a ne samo crveni.

Kod kiseljenja luka svakako se poigrajte svojim omiljenim začinima i dodajte one koji vam najviše odgovaraju. 

Krastavci na salatu kakve još niste probali! Genijalan ljetni recept bez vrhnja

Kako pripremiti ukiseljeni luk?

Sastojci:

  • 1 srednji crveni luk
  • 1/2 žličice šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 3/4 šalice rižinog, bijelog ili jabučnog octa 

Arome po izboru:

  • 1 mali češnja češnjaka
  • 5 zrna papra
  • 3 male grnčice timijana
  • 1 mali sušeni čili

Priprema:

Luk narežite na ploške. Zakuhajte do tri šalice vode. Ogulite i prepolovite češnjak.

Otopite šećer i sol na način da u staklenku u kojoj ćete čuvati luk dodate šećer, sol, ocat i začine. Pomiješajte da se otopi.

Luk stavite u cjedilo i prelijte kipućom vodom te pustite da se ocijedi. 

Luk stavitee u staklenku i nježno promiješajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji i spreman je za korištenje. Najbolje potrošiti u prvom tjednu iako može trajati i nekoliko tjedana.

U ovome se krije tajna najboljih jaja na oko koje ćete ikada pojesti - isprobajte chefov trik

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!