Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ukusan tost – sendvič s mozarellom

Mozzarellu najčešće prepoznajemo po obliku i boji, mada postoje varijacije. To je mekan sir sa visokim postotkom vode, nježnog okusa. Legenda kaže da je nastao sasvim slučajno – kada su rimski legionari i trgovci bivolje mlijeko transportirali u kožnim vrećama, pa se tijekom puta zbog topline uz fermentaciju slučajno stvorio mladi nesoljeni sir.

Riječ mozzarella dolazi iz južne Italije i znači “odrezati“, a to se doslovno u proizvodnji sa njom i ćini. Odrežu se mali komadi sira koji se oblikuju u kuglice. “Prava” mozzarella izrađuje se od mlijeka talijanske bivolice, no danas se češće proizvodi iz kravljeg mlijeka. U odnosu s ostalim sirevima, ona je iznimno zdrava te nastaje uz pomoć prirodnih sastojaka. Može se pohvaliti niskim postotkom masnoće, a velikim količinama proteina.

Mozzarella je lagan sir koji možete jesti i prije spavanja bez posljedica na želudac. Danas vam donosimo recept za jednostavan doručak s mozarellom.

Brzo i fino: Sendvič s mozzarellom

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 8 kriški tosta
  • 100 g mozzarelle
  • 2 jaja
  • Malo soli
  • Maslinovo ulje

Priprema: Stavite četiri kriške tosta na ravnu površinu i na njih posložite tanko narezane kriške mozzarelle, poklopite ostatkom tosta. Umutite jaje i dodajte malo soli. Nježno stisnite sendvič i stavite ga u razmućeno jaje. Na vatri zagrijte ulje i lagano spustite tost u ulje. Pržite sa svake strane minutu do dvije.

Ovo također može biti odličan prilog uz bilo koje vrste mesa ili salatu.

Dobar tek!

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo