Mozzarellu najčešće prepoznajemo po obliku i boji, mada postoje varijacije. To je mekan sir sa visokim postotkom vode, nježnog okusa. Legenda kaže da je nastao sasvim slučajno – kada su rimski legionari i trgovci bivolje mlijeko transportirali u kožnim vrećama, pa se tijekom puta zbog topline uz fermentaciju slučajno stvorio mladi nesoljeni sir.
Riječ mozzarella dolazi iz južne Italije i znači “odrezati“, a to se doslovno u proizvodnji sa njom i ćini. Odrežu se mali komadi sira koji se oblikuju u kuglice. “Prava” mozzarella izrađuje se od mlijeka talijanske bivolice, no danas se češće proizvodi iz kravljeg mlijeka. U odnosu s ostalim sirevima, ona je iznimno zdrava te nastaje uz pomoć prirodnih sastojaka. Može se pohvaliti niskim postotkom masnoće, a velikim količinama proteina.
Mozzarella je lagan sir koji možete jesti i prije spavanja bez posljedica na želudac. Danas vam donosimo recept za jednostavan doručak s mozarellom.
Brzo i fino: Sendvič s mozzarellom
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 8 kriški tosta
- 100 g mozzarelle
- 2 jaja
- Malo soli
- Maslinovo ulje
Priprema: Stavite četiri kriške tosta na ravnu površinu i na njih posložite tanko narezane kriške mozzarelle, poklopite ostatkom tosta. Umutite jaje i dodajte malo soli. Nježno stisnite sendvič i stavite ga u razmućeno jaje. Na vatri zagrijte ulje i lagano spustite tost u ulje. Pržite sa svake strane minutu do dvije.
Ovo također može biti odličan prilog uz bilo koje vrste mesa ili salatu.
Dobar tek!
A. A.