Podijelite svoju čaroliju blagdana s nama: pošaljite nam svoj omiljeni recept za božićne kolače na adresu igra@ordinacija.hr s nazivom “Božićni kolači”, a mi ćemo odabrane objaviti na portalu Ordinacija.hr, zaključno s Božićem te najbolje nagraditi! Fotografija kolača nije nužna – bitna je vaša kreativnost!
Što vam darujemo? Najbolji recept nagradit ćemo korisnim kuhinjskim priborom Tala trgovine Sol i papar,
poznate po dizajnerskim komadima za gurmane, a tri utješna dara
uključivat će Narodnu kuharicu i roman iz serije autora Janka Matka.
Novi brend u dućanu Sol i papar je starinski engleski brand TALA, specijaliziran za sva moguća pomagala za izradu kolača i kolačića. Predivne posudice za držanje šećera, brašna, čaja, posudice za posipanje kakaa, šećera, mjerice i svakojake druge drangulije upravo su svojim retro dizajnom pravi homagge djetinjstvu i mirisu bakinih i maminih kuhinja u božićno vrijeme.
Zelena mjerna posudica je namjenjena svoma koji obožavaju pripremati kolačiće, a beskrajno ih živcira vaga koja zauzme pola kuhinje. Talina mjerica je savršena jer u njoj možete mjeriti sastojke navedene u receptu bilo u metričkim jedinicama ili engleskim, tj.američkim.
Set s kalupima za sitne kolačiće u predivnoj limenoj kutiji dopunjen je i vrećiom za ukrašavanje. Sve što vam još treba je samo mašta. Dobitnike ćemo objaviti u ponedjeljak 29. prosinca.
Šalice-muffini
Sastojci:
- tri žumanjka
- jedna čaša smeđeg šećera
- jedna čaša griza
- pola čaše ulja
- jedna čaša mljevenih oraha ili badema
- pola čaše ribane čokolade
- jedna čaša mlijeka
- dvije i pol žlice brašna
- jedan prašak za pecivo
- četiri naribane jabuke
- dvije-tri žličice cimeta
Za glazuru:
- 500 g šećera u prahu
- tri bjelanjka
- Mini –marshmallowsi
- Slatko vrhnje
Priprema smjese za muffine
1. Miješajte jaja sa šećerom. Kada se dobro izmute, smanjite brzinu na mikseru i naizmjenično dodajte griz, ulje, orahe ili bademe, mlijeko, brašno, naribanu čokoladu, prašak za pecivo te cimet i naribane jabuke.
2. Tom smjesom do pola napunite kalupe za muffine te pecite u pećnici na 180 stupnjeva sve dok malo ne porumene, nekih 15 minuta. Kada se muffini ispeku te malo ohlade, obložite ih bijelom glazurom i ukrasite slatkim vrhnjem u koje ste dodali malo kakaa te dekorirajte mini-marshmalowima.
Glazura:
1. Izmiksajte bjelanjke sa šećerom u prahu u gustu smjesu, koju za dodatnu čvrstoću možete prokuhati na pari.
Dobar tek!
Autorica teksta: Jelena Bertanjoli