Za prste polizati! Četiri jednostavna recepta za pripremu najukusnije piletine - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Za prste polizati! Četiri jednostavna recepta za pripremu najukusnije piletine

Piletina postaje sve popularnija namirnica. Zašto? Zato što je pristupačna i zdrava te se lako priprema.

Piletina je namirnica puna nemasnih proteina, a oni pomažu jačanju i razvoju mišića, te pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i pomoć su pri mršavljenju.

Ako se ovih dana osjećate loše, imajte na umu da je piletina, kao i puretina prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu seratonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa te vas uspavati.

Donosimo vam nekoliko recepata za jela sa piletinom u kojima ćete uživati!

1. Pečena piletina s lukom i timijanom

Potrebni sastojci

  • 2 limuna
  • jedno veće pile
  • 2 velika luka
  • 8 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • 2 žlice maslaca
  • 8 grančica timijana

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva te namastite posudu za pečenje.
  2. Probodite limune vilicom nekoliko puta te stavite u rastvoreno pile.
  3. Posolite i popaprite te pile položite na pladanj za pečenje. Luk i češnjak stavite oko pileta te sve prelijte maslinovim uljem. Maslac rasporedite po piletu i položite grančice timijana.
  4. Neka se peče 20 minuta, nakon čega je potrebno pojačati temperaturu na 200 stupnjeva te peći još 30 – 40 minuta.

Servirajte toplo

2. Hladna salata od piletina i kelja

Potrebni sastojci

  • 1/2 kg kelja narezanog na trake širine 0,5 cm
  • piletina
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • začini
  • 2 šalice rikole
  • rajčice
  • luk
  • paprika
  • parmezan
  • slatki krumpir ili buća

Priprema:

  1. Pomiješate 1/2 kg kelja narezanog na trake širine 0,5 cm i kratko ga blanširajte, pečenu piletinu narezanu na kockice, limunov sok, maslinovo ulje i začine po želji. Sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji pola sata.
  2. Dodajte nasjeckanu rikolu i malo narezane rajčice.
  3. Blanširanom kelju dodajte preprženi luk ili pirjane crvene paprike s parmezanom. 

Gastroenterolog objasnio kako izgleda njegov doručak i tvrdi da je odličan za probavu

3. Pileći bataci u “košuljici” od sezama i soje

Potrebni sastojci:

  • 5-6 bataka
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • žlica soja umaka
  • žličica smeđeg šećera
  • kajenskog papra, soli po ukusu
  • 1 režanj nasjeckanog češnjaka

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijati na 220°C. Piletinu oprati, posušiti i složiti u lim za pečenje kojeg je potrebno premazati uljem.
  2. pomiješati sezamovo ulje, sojiin umak, smeđi šećer, kajenski papar te sitno sjeckani češnjak.
  3. Dobro izmiješati i smjesom dobro premazati batke. Peći oko 30 min dok se batci lagano ne počnu karamelizirati po površini, a tijekom pečenja ih u dva-tri navrata okrenuti i premazivati preostalom marinadom.

Poslužite toplo uz prilog po želji

Osvježavajuća salata sa surimi račićima

4. Piletina u medu i senfu

Potrebni sastojci

  • 1 žlica senfa Dijon
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica vegete
  • 4 komada bijelog pilećeg mesa

Priprema:

  1. U plitkoj posudi pomiješajte senf, med, majonezu i vegetu. Ostavite malu količinu smjese sa strane.
  2. Svaki komad piletine dobro umočite u smjesu te prebacite na lagano nauljenu i dobro zagrijanu grill tavu.
  3. Pecite otprilike 15-ak minuta
  4. Poslužite uz omiljenu salatu ili krumpir

Ako ne znate peći kolače, obožavat ćete ovaj desert od samo 3 sastojka gotov za 10 minuta!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo