Piletina postaje sve popularnija namirnica. Zašto? Zato što je pristupačna i zdrava te se lako priprema.
Piletina je namirnica puna nemasnih proteina, a oni pomažu jačanju i razvoju mišića, te pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i pomoć su pri mršavljenju.
Ako se ovih dana osjećate loše, imajte na umu da je piletina, kao i puretina prepuna aminokiseline triptofan koji vam pruža onaj ugodan osjećaj nakon što pojedete maminu juhu. Ako se osjećate potišteno, konzumacija peradi povisit će razinu seratonina u mozgu, poboljšati raspoloženje, umanjiti posljedice stresa te vas uspavati.
Donosimo vam nekoliko recepata za jela sa piletinom u kojima ćete uživati!
1. Pečena piletina s lukom i timijanom
Potrebni sastojci
- 2 limuna
- jedno veće pile
- 2 velika luka
- 8 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 2 žlice maslaca
- 8 grančica timijana
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva te namastite posudu za pečenje.
- Probodite limune vilicom nekoliko puta te stavite u rastvoreno pile.
- Posolite i popaprite te pile položite na pladanj za pečenje. Luk i češnjak stavite oko pileta te sve prelijte maslinovim uljem. Maslac rasporedite po piletu i položite grančice timijana.
- Neka se peče 20 minuta, nakon čega je potrebno pojačati temperaturu na 200 stupnjeva te peći još 30 – 40 minuta.
Servirajte toplo
2. Hladna salata od piletina i kelja
Potrebni sastojci
- 1/2 kg kelja narezanog na trake širine 0,5 cm
- piletina
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice maslinovog ulja
- začini
- 2 šalice rikole
- rajčice
- luk
- paprika
- parmezan
- slatki krumpir ili buća
Priprema:
- Pomiješate 1/2 kg kelja narezanog na trake širine 0,5 cm i kratko ga blanširajte, pečenu piletinu narezanu na kockice, limunov sok, maslinovo ulje i začine po želji. Sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji pola sata.
- Dodajte nasjeckanu rikolu i malo narezane rajčice.
- Blanširanom kelju dodajte preprženi luk ili pirjane crvene paprike s parmezanom.
Gastroenterolog objasnio kako izgleda njegov doručak i tvrdi da je odličan za probavu
3. Pileći bataci u “košuljici” od sezama i soje
Potrebni sastojci:
- 5-6 bataka
- 2 žlice sezamovog ulja
- žlica soja umaka
- žličica smeđeg šećera
- kajenskog papra, soli po ukusu
- 1 režanj nasjeckanog češnjaka
Priprema:
- Pećnicu ugrijati na 220°C. Piletinu oprati, posušiti i složiti u lim za pečenje kojeg je potrebno premazati uljem.
- pomiješati sezamovo ulje, sojiin umak, smeđi šećer, kajenski papar te sitno sjeckani češnjak.
- Dobro izmiješati i smjesom dobro premazati batke. Peći oko 30 min dok se batci lagano ne počnu karamelizirati po površini, a tijekom pečenja ih u dva-tri navrata okrenuti i premazivati preostalom marinadom.
Poslužite toplo uz prilog po želji
Osvježavajuća salata sa surimi račićima
4. Piletina u medu i senfu
Potrebni sastojci
- 1 žlica senfa Dijon
- 1 žlica meda
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica vegete
- 4 komada bijelog pilećeg mesa
Priprema:
- U plitkoj posudi pomiješajte senf, med, majonezu i vegetu. Ostavite malu količinu smjese sa strane.
- Svaki komad piletine dobro umočite u smjesu te prebacite na lagano nauljenu i dobro zagrijanu grill tavu.
- Pecite otprilike 15-ak minuta
- Poslužite uz omiljenu salatu ili krumpir
Ako ne znate peći kolače, obožavat ćete ovaj desert od samo 3 sastojka gotov za 10 minuta!
A. A.
Foto: Shutterstock