Ako još niste odlučili što pripremiti za današnji ručak, donosimo vam recept za ukusno i zdravo jelo – Varivo od piletine i povrća. Možete ga skuhati i u većim količinama te porcije zamrznuti.
Ovo jelo prijedlog je za ručak. Namirnice su posebno označene za potrebe jedne osobe koja boluje od dijabetesa tipa 2, a autorica recepta je glavna medicinska sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovec, Vilma Kolarić, dipl. med. tech.
Sastojci potrebni za pripremu ručka
- 50 g žličnjaka
- 50 g krumpira
- 70 g graška
- 1 mala žličica brašna
- 60 g piletine bez kožice
- 250 g svježeg povrća iz jednog svežnja zelenja za juhu
- 1 čajna žlica ulja
- 2 žlice sitno sjeckane pancete
- ružmarin
- peršin
- celer
- lovorov list
- 1 crveni luk
- papar
- sol
*Žličnjake napravite od jedne male žličice ulja, pola žutanjka, žlice glatkog brašna, malo soli i 2-3 žlice mlijeka.
Zašto je peršin dobar za zdravlje?
Priprema:
- Skuhati piletinu za juhu u vodi koju ćemo poslije koristiti kao temeljac. U zdjelu na sitno narezanu pancetu dodati ružmarin, lovorov list i pirjati na laganoj vatri. Dodati narezani na kockice crveni luk, mrkvu i grašak te pirjati još deset minuta. Dodati krumpir narezan na kockice,korijen peršina i celera također narezan na kockice.
- Zgusnuti sa žlicom brašna i dodati temeljac u kojem se kuhala piletina. Dodati papra i soli po ukusu.
- Piletinu koju ste izvadili iz juhe odvojiti od kostiju, staviti u varivo i napraviti žličnjake. Sve treba još malo prokuhati.
Ovo varivo možete napraviti u većoj količini te podijeliti u porcije i zamrznuti.
3 savršena priloga uz bijelo pileće meso
Dobar tek!
A. A.
Foto: Shutterstock