Zamjene za mlijeko u kavi – ne baš zdrave, ali ukusne - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zamjene za mlijeko u kavi – ne baš zdrave, ali ukusne

Foto: Shutterstock

Ah, napokon petak! Dok mamurno hodate do štednjaka kako biste stavili kuhati vodu za kavu. Sve je spremno, no otkrili ste novu istinu o svom hladnjaku – nemate mlijeko. Pa zar ni kap? Ni kap. Proklinjete sebe, razmišljate kako je to tipično od vas, dok se kava hladi.

Umjesto da petak započne ustajanjem na lijevu nogu i s manjkom kofeina u organizmu samo zato što ste zaboravili kupiti novo mlijeko, isprobajte “zamjene” za mlijeko.

Ne možemo ih hvaliti da se radi o onim zdravim zamjenama, jer zdrave bi zamjene uključivale nešto niskokalorično i bez šećera, no ove će zamjene rado prihvatiti ulogu mlijeka i učiniti vašu kavom ukusnijom nego ikad.

Sladoled

Što je sladoled nego kombinacija mlijeka ili šećera, pa vjerujemo da će se super snaći kao zamjena za mlijeko. Što je još bolje, okus kave ovisit će o okusu sladoleda, pa ako vam ovo postane stalna zamjena za mlijeko, svaki put će kava imati malo drugačiji okus.

Šlag

Kao i što u kafiću možete naručiti kavu s šlagom, tako i svoju kavu možete obogatiti šlagom. Ovo je zasigurno jedna od alternativa koja će kavi dati vrlo sličan okus kao i mlijeko.

Maslac

Maslac u kavi ne zvuči nikako privlačno, vjerujemo da ćete se složiti, no sada ovakva kava postaje kultna. Naziva se još “Bulletproof” kavom, odnosno neprobojna kava. Smatra se da ovaj dodatak kavi može osigurava zdravu masnoću za mozak, tako potiče kognitivne funkcije, a kao i što može služiti i kao zamjena za doručak. Iako se s tim ne bi složili, ako se odlučite staviti maslac u kavu pokušajte što bolje izmiješati, pa čak i staviti u bledner, kako biste dobili ukusnu pjenu.

Maslac ili margarin: što odabrati i u kojoj količini?

Kokosovo ulje

Jednako kao i kokosovo mlijeko, i kokosovo ulje je odlična alternativa mlijeku. Kao i maslac, i kokosovo ulje i kavu pokušajte što bolje izmiješati kako ne biste imali samo masnu mrlju u kavi.

Kava s kokosovim uljem – daje energiju i potiče mršavljenje!

Alkohol

A petak je, zašto da ne započeti s odmorom već u 7 sati ujutro, a vjerujemo da će odmah petak i lakše proći.  

Saznajte i je li sigurno piti kavu “staru” nekoliko sati? Pročitajte i 20 najzanimljivijih činjenica o kavi. 

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo