Znate li kako napraviti domaći margarin? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li kako napraviti domaći margarin?

Bogat nezasićenim masnim kiselinama, margarin ne sadrži kolesterol, što ga čini sigurnim za zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Margarin je jedna od namirnica koja se proizvodi od biljnih ulja te je bogata nezasićenim masnim kiselinama. Također, ne sadrži kolesterol te zbog toga nije opasan za zdravlje srca i krvožilnog sustava te je pun vitamina A,D i E, i zbog toga jedna od poželjnih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos.

Sastojci:

  • pola šalice mlijeka/vode
  • jedna šalica ulja (suncokretovo ili mješavina maslinovog i suncokretovog) ili pola šalice ulja i pola šalice kokosove masti
  • jedna čajna žličica tekućeg lecitina ili žumanjak jajeta
  • jedna čajna žličica limunovog soka
  • pola čajne žličice soli

Priprema:

Za izradu su potrebni su: mikser, dvije zdjele (različitih veličina, kako bi mogle stati jedna u drugu ) i led.

1. Napravite ledenu kupelj (u većoj posudi izdrobite led i napunite s malo vode kako bi se održavala temperatura oko 0°C ). U manju posudu, uronjenu u ledenu kupelj, dodajte sastojke uz stalno miješanje s mikserom u prvoj brzini.

2. Zagrijte vodu i ulje na otprilike 40 stupnjeva. U posudu koju ste smjestili u ledenu kupelj ulijte ulje u kojem ste prije otopili lecitin i na najjačoj brzini miksajte. Dodajite pomalo mlijeko/vodu imiksajte još oko dvije minute dok se voda i ulje ne povežu. Dodajte limunov sok i sol te lagano miksajte dok se margarin ne ugusti. Po želji na kraju možete dodati i neki začin (sok češnjaka, komadiće češnjaka ili luka, crvenu papriku ili vlasac…).

3. Margarin prebacite u neku posudu i čuvajte u hladnjaku. Najbolje je koristiti ga u roku dva-tri dana.

Dobar tek!

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo