Svinjska mast i špek mogu biti zdravi - ako ne pretjerujete - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Svinjska mast i špek mogu biti zdravi – ako ne pretjerujete

Svima je jasno da je voću, povrću, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama mjesto u svakodnevnoj prehrani kako bismo bili zdravi. No tu su i neke namirnice koje neopravdano imaju negativan predznak.

Tako i slanina, špek i svinjska mast mogu naći svoje mjesto u našoj prehrani, samo reba znati kako i koliko.

Svinjska mast jedna je od onih kontroverznih namirnica u koju se jedni kunu, a drugi izbjegavaju pod svaku ccijenu. Iako se dugi iz godina smatrala lošom namirnicom, svinjska mast ima brojne benefite ako se koristi pravilno i umjereno.

Ispecite jaja na vrhnju – ideja za drukčiji i fantastičan doručak

Magistra nutricionizma Andrea Bilandžija istaknula je kako se uz svinjsku mast uvijrk povezuju zasićene masti i kolesterol, no ona ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićene masti (najviše oleinske i palmitoleinske) i oko 10 posto polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i DHA).

Svinjska mast bogata je vitaminima A, D i E, ali kao i sva ostala ulja i masnoće sadrži i dosta kalorija zbog čega treba biti oprezan s količinama.

Shutterstock

Dnevni kalorijski unos iz masti ne bi trebao prelazati 30 posto. Osim što masnoće iz masti općenito pomažu i u apsorpciji vitamina, svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija, rekla je Bilandžija.

Svinjska mast idealna je za prženje i termičku obradu hrane jer ima najveću otpornost pri visokim temperaturama. Odnosno ima visoku točku dimljenja, zbog čega je jedno od najstabilnijih ulja za termičku obradu na visokim temperaturama.

Druga namirnica koje se mogi boje, a obožavana je na našim prostorima je – špek.

Shutterstock

Meso je općenito izvor brojnih nutrijenata, pa tako i špek. Osim proteina, u špeku možemo naći vitamine B skupine, selen, fosfor, željezo, cink itd. No, mtreab imati na umu kako špek ima puno soli zbog čega bi trebali paziti oni s visokim tlakom.

Kupovni špek ima puno dodanih nitrata i nitrita koji prženem prelaze u kancerogeni nitrozamin. Zbog toga bi špek bi najbolje bilo jesti u prirodnom obliku.

Na kraju, špek sadrži oko 400 kalorija na 100g i oko 40% od toga je masnoća, no špek se ne jede u velikim količinama. On je vrlo kvalitetna namirnica, a ključ je naravno u umjerenosti.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo