Kopriva - čisti organizam, pomaže kod ispadanja kose! Evo kako i kada je koristiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kopriva – čisti organizam, pomaže kod ispadanja kose! Evo kako i kada je koristiti

Shutterstock

Kopriva je moćna biljka koja pomaže kod raznih tegoba. No, isprobajte i recepte s koprivom. Osim čaja, pripremite juhu ili rižoto od kopriva.

Pozitivna djelovanja koprive

Kopriva sadrži bjelančevine i masti, a od minerala kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vitamine C, A, B2, B5, K, beta karoten, tanin.

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva.

Maštovita jela od cvjetače, koprive i maslačka

Čaj od koprive za zdravlje

Čaj od koprive odličan je za čišćenje organizma. daje sjaj koži, rješava problem s aknama i kožnim oboljenjima. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, grčeve u trbuhu, čireve, bolesti pluća itd.

Čaj se pije četiri tjedna. Možete piti jednu šalicu čaja od koprive svaki dan radi prevencije, a blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Saznajte kako pripremiti čaj od koprive.

Pomaže kod ispadanja kose

Kopriva je poznata kao nutritivna biljka zbog bogatstva minerala, klorofila i vitamina, flavonoida, karotenoida i dr. U narodu je posebno cijenjena za osnaženje, remineralizaciju kod ispadanja kose, lomljivih noktiju i slabog lučenja mlijeka u dojilja.

Otkrijte neuništivu blagodat koprive

Proizvodi na bazi koprive

Listovi koprive obiluju magnezijem, a neka istraživanja pokazuju kako čaj od ove biljke djeluje antibakterijski i protiv gingivitisa. Djelotvornost koprive je pojačana ako joj dodate još i borovnicu, pa stoga, kada kupujete proizvode za higijenu i zdravlje zuba, birajte one na bazi koprive.

Jedi zdravo, jedi zeleno! Isprobajte juhu od koprive i hrskavu vrtnu salatu

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo