Zdravlje

Zdravlje

Boris Močinić: Zašto je tako teško smršaviti i kako pronaći pravu ‘formulu’?

Da bi mršavljenje bilo uspješno i dugotrajno važno je mijenjati životne navike. Brzinske dijete jednako su toliko i učinkovite – samo na kratke staze

Odavno je poznato kako višak kilograma nije samo estetski problem nego znatno povećava i velik broj zdravstvenih rizika. Vlada pandemija pretilosti, a prema statističkim podacima EU, Hrvatska je najugroženija. Koliko god bili svjesni ozbiljnosti i rizika po zdravlje, problem pretilosti sve više se povećava, a zahvaćene su sve dobne skupine.

1. Zanemarivanje količine konzumirane hrane

Kod određivanja količine hrane koja bi bila dostatna za normalno funkcioniranje osobe, a opet da bi učinak dijete bio zamjetan, najčešće probleme uzrokuju dva tipa prehrambenih navika. U prvu skupinu spadaju osobe koje rijetko jedu doma, odnosno one koje su isključivo oslonjene na hranu u restoranima, gdje standardne porcije znatno premašuju potrebe po pojedinom obroku.

U drugu skupinu spadaju osobe koje imaju veliki broj međuobroka ili usputnih ‘grickanja’. Iako je teoretski bolje imati više manjih obroka, njihov broj ne smije biti preveliki.

2. Konzumiranje previše masti

Zdravi unos masti trebao bi biti limitiran na 30% od cjelokupnog dnevnog unosa kalorija. Često se događa da se taj iznos udvostručuje ili da čak dvije trećine dnevnog unosa budu masti. Većina nas unese dovoljno masti kroz kuhanje, koristeći margarin, maslac i ulje u salati, pa svaki dodatni unos – kroz meso, sir ili sladoled može predstavljati prekomjerni unos koji pak rezultira povećanjem obujma nogu, bokova i struka.

Istraživanja su također pokazala kako povećanim unosom masti smanjujemo mogućnost unosa dovoljne količine drugih važnih nutrijenata kao što su vitamini C i A, folna kiselina i vlakna, što također doprinosi stvaranju neželjenih kilograma.

3. Ovisnost o šećeru

Preveliki unos šećera može biti posljedica konzumiranja jela i pića koja imaju visoki postotak skrivenog šećera u sebi – kao što su gazirani sokovi, voćni jogurti, procesirani proizvodi (iako neki od njih izgledaju zdravo) ili svakodnevno konzumiranje kolača.

Kako se odviknuti od šećera ili barem smanjiti korištenje – prema vašoj osobnosti!

4. Preveliki razmak između obroka

Spomenuli smo kako preveliki broj obroka može onemogućiti mršavljenje, ali ni premali nije rješenje jer moramo jesti prije nego pregladnimo kako bismo se mogli kontrolirati. Samo jedan obrok dnevno usporava metabolizam i smanjuje radnu sposobnost.

5. Nedostatan unos tekućine

Osjećaj gladi i žeđi u našem mozgu izaziva sličnu reakciju pa je preporuka uvijek popiti čašu vode ili nezaslađenog biljnog čaja prije obroka. Ovo će pomoći lakšoj kontroli količine hrane koju unosimo u organizam, ali i poboljšati njezinu probavu.

Foto: Shutterstock

6. Zdravstvena stanja koja otežavaju mršavljenje

Pojedini lijekovi mogu otežati proces mršavljenja jer svojim djelovanjem povećavaju glad ili usporavaju metabolizam. To su situacije u kojima se lakše dobiju novi prekomjerni kilogrami, a teže rješavaju neželjeni, no to je i razlog više za djelovanje.

7. Spol, životna dob, geni

Ovo su faktori koje ne možete promijeniti ali sigurno se možete izboriti za umanjivanje njihovog utjecaja. Žene imaju manje energetske potrebe od muškaraca pa shodno tome teže mršave. Metabolizam se smanjuje otprilike između 2 i 8% za svako desetljeće života najvećim dijelom zbog smanjivanja mišićne mase.

5 čestih pogrešaka koje žene rade, a kojima usporavaju metabolizam

8. Nedovoljno spavanja

Dobro spavanje je jedan od najvažnijih faktora za fizičko i mentalno zdravlje, a samim time i za postizanje i održavanje optimalne težine. Dostatna količina je individualna i kreće se u intervalu od 5 do 9 sati.

4 sastavnice tretmana za mršavljenje

Na temelju 30-godišnjeg iskustva ovaj je tretman pokazao izvrsne rezultate. Sastoji se od četiri ravnopravne sastavnice; ušne akupunkture (aurikoloterapija), specijalne mješavine biljnih čajeva, individualnih uputa o prehrani te dobre volje osobe koja treba smršaviti.

1. Ušna akupunktura

Ušna akupunktura ili aurikolopunktura je zlatni izbor kada je liječenje ovisnosti u pitanju, a debljina je često vezana s pretjeranom konzumacijom nekih namirnica. Dolazi se jednom tjedno, iglice su skoro neprimjetne i djeluju 24 sata na dan, a njihovo djelovanje može se lako pojačati dodatnom stimulacijom prstima kada se kod osobe javi žudnja za hranom.

2. Specijalne mješavine biljnih čajeva

Biljni čaj je ugodnog okusa pa nije teško popiti količinu od 1,5 litra dnevno. Osim što osigura dostatnu hidrataciju organizma, istodobno smanjuje nervozu i tek, a blago diuretsko djelovanje pospješuje detoksifikaciju organizma.

3. Individualne upute o prehrani

Osnovni preduvjet za trajno mršavljenje, odnosno za zadržavanje postignute težine jest promjena prehrane u odnosu na onu koja je i dovela do prekomjerne težine. No, mijenjati navike puno je zahtjevnije nego jedno vrijeme gladovati ili piti šejkove umjesto obroka, pa se na početku svakog procesa mršavljenja naprave detaljne konzultacije o tome kakve su prehrambene navike, potrebe i mogućnosti osobe koja želi smršaviti.

Navike nastojim što manje korigirati, a program prehrane mora biti usklađen s uvjetima u kojima osoba živi i radi – kako bi bio što provediviji, odnosno, ne smije mu dodatno komplicirati život.

4. Dobra volja

Kao uvjet bez kojeg ovaj tretman ne može funkcionirati jest dobra volja! Ona je neophodna za svaki početak. Kada se zadovolje svi ovi uvjeti, već nakon 7 dana moguće je vidjeti razliku po vagi i metru, a to najbolje osnaži volju za nastavak mršavljenja. Početni gubitak težine u prosjeku bude između 2 i 5 kilograma, ali to je već dijelom retinirana voda. Idealan gubitak jest između 0.5 i 1 kilogram tjedno jer on garantira smanjivanje masnih nakupina a da pri tome muskulatura ostane netaknuta.

Mišićno tkivo je nekoliko puta teže i uže od masnog, a i treba nekoliko puta više energije za održavanje. Realistično postavljeni ciljevi izuzetno su važni dugoročno a njih je najlakše odrediti uz pomoć konfekcijskih brojeva. Realno je gubiti konfekcijski broj mjesečno a već nakon prvog mjeseca izgledat ćete i osjećati se puno bolje.

Kampanjac ste kad je u pitanju vježbanje, ali očekujete rezultate? Evo što o tome misli trener

Aparativni tretmani za oblikovanje, zatezanje i pomlađivanje

Aparativni tretmani ne mogu smanjivati težinu, ali mogu smanjivati masne nakupine, celulit, popravljati tonus pa čak i smanjivati broj masnih stanica. Svi tretmani koje radim su neinvazivni i vrlo sigurni, a njihova učinkovitost vidljiva je i mjerljiva već nakon prvog tretmana, a često to bude i dovoljno (Hifu tretman i Cryovac).

Kod osoba s većim viškom kilograma često je prisutan strah od opuštanja kože ako naprave veću redukciju kilograma. HIFU (fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta ili mikro fokusirani ultrazvuk) je idealno napraviti na početku takvog procesa i nakon 3 mjeseca fotografijama dokumentirati da je uz 3 izgubljena konfekcijska broja moguće imati zategnutiju kožu i manje bora.

Glavni faktori koji određuju gdje će se višak skupljati su geni i hormoni. Njih, naravno, ne možemo promijeniti ali Cryovacom možemo s jednim tretmanom smanjiti 25% do 30% masnih stanica na tretiranom mjestu. Za osobe kojima je celulit estetski neprihvatljiv najčešće se preporučuju akustični valovi (udarni valovi) jer u jednom tretmanu istretiramo sve zahvaćene regije. Celulit je nakon tretmana zaglađen i može se izmjeriti smanjivanje obujma u bedrima, gluteusima, listovima ili nadlaktici.

Boris Močinić, www.mocinic.hr

Sponzorirani članak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo