Zdravlje

Zdravlje

Emmett tehnika – kameleonski pristup rješavanju boli

Primjenjuje se kod koštano-mišićnih bolova, multiple skleroze, miastenije gravis, dječjih kolika, inkontinencije, stresa…

Nježan je i bezbolan, a zaštitni mu je znak kameleon jer se terapija i terapeut prilagođavaju klijentu. Govorimo o Emmett tehnici koju se i u našoj zemlji sve više prepoznaje kao adekvatna metoda za, među ostalim, olakšavanje boli i nelagode. Ili, kako ističu stručnjaci, Emmett je komplementarna terapija u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Razvio ju je Ross Emmett u Australiji prije 35 godina, a u svijetu je danas više od 10.000 terapeuta koji su prihvatili ovaj terapeutski pristup.

Bole vas leđa? Masaža s uljem đumbira mogla bi pomoći

Prednost je tehnike što se svakim danom obnavlja i raste zahvaljujući još živućem gospodinu Rossu, koji educira profesionalne voditelje na svim kontinentima, ali i spoznaja kako se tehnika uspješno primjenjuje kod bolesnih i uznemirenih životinja. Emmett tehnika je kameleonskog pristupa, vrlo prilagodljiva osobi na kojoj se primjenjuje jer ju je moguće izvesti u domu, preko odjeće, ne zahtijeva dodatna pomagala, samo ruku vještog educiranog Emmett terapeuta, a pritisak na Emmett točke je lagan, ugodan i bez boli. Može biti zasebna tehnika, ali se dobro kombinira i dopunjuje s Bowen tehnikom i akupunkturom, pojašnjava doc. prim. dr. sc. Ozana Katarina Tot, dr. med., liječnica iz Osijeka, anesteziologinja.

Emmett tehnika je, dodaje, prije svega holistički pristup rješavanju zdravstvenih problema, a to znači da promatra problem u najširem smislu kako bi shvatila uzajamnu povezanost unutar anatomskih struktura i duhovnog stanja osobe, što zapravo udruženo i čini ljudsku cjelinu.

Vrlo je široko područje njena djelovanja na ljudsko tijelo, duh i psihu. Veći su broj njenih korisnika osobe s koštano-mišićnim bolovima, ali se primjenjuje kod neuroloških bolesti – multiple skleroze, miastenije gravis, nakon cerebralnog inzulta, potom nakon traumatskih i sportskih ozljeda, ali i kao podrška za opuštanje mišića poslije velikih sportskih natjecanja. Preporučuje se zbog efekta limfne drenaže kao podrška osobama koje uzimaju velike količine lijekova te tijekom i nakon terapije citostaticima u malignim bolestima radi preveniranja ili ublažavanja terapijske posljedice –neuropatske boli. Korisna je kod gastrointestinalnih smetnji, osobito kod dječjih kolika, kao i kod inkontinencije i poremećaja mokrenja nakon porođaja i u kasnijoj životnoj dobi. Savjetuje se u stanjima stresa povezanima s nesanicom, uznemirenošću, nervozom, gubitkom koncentracije jer dodirom pojedinih Emmett točaka na tijelu mogu se pokrenuti naše emocije, govori naša sugovornica.

Sama tehnika zasniva se na efektu “malog zupčanika” ili kritične točke sustava, čijim se pokretanjem ili stimulacijom pokreće velik “motor”. Što to točno znači?

Kako vam masaža može pomoći u čišćenju organizma?

Ako Emmett terapeut učini pritisak na bilo koju Emmett točku na tijelu (mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka), mozak će primiti i obraditi informaciju i napraviti promjenu po kojoj će uslijediti olakšanje, opuštanje te bolje stanje toga dijela tijela ili općenito mnogih tjelesnih sustava osobe. Osim trenutačnog učinka, dobije se i dugoročniji boljitak za pacijenta kroz mišićnu opuštenost, poboljšanu ravnotežu, pokretljivost, cirkulaciju krvi i limfe,navodi dr. Tot.

U Hrvatskoj je Emmett tehnika dostupna, nastavlja ona, posljednjih desetak godina, zahvaljujući entuzijazmu mag. med. tech. Ozane Pope Gajić, bacc. fizioterapije, koja je tehniku donijela u našu zemlju i dalje je nesebično dijeli kao terapeut i instruktor kroz vrlo stručne, a za polaznike nezaboravne tečajeve. U našoj su zemlji Emmett terapeuti u većini fizioterapeuti, a manjim dijelom medicinsko osoblje i liječnici. Na stranicama https://Emmett-hr.com/pronadi-Emmett-prakticara/ mogu se naći svi licencirani Emmett terapeuti u Hrvatskoj po regijama.

Shutterstrock

Edukacija je, rekla bih, doživotna jer Emmett terapeut istovremeno živi i prakticira ovu tehniku. Kroz šest bazičnih i šest profesionalnih tečajeva dolazite do stupnja advanced/napredni Emmett terapeut. Za tutore i instruktore treba dodatni trening: za tutora on traje samo jedan dan, a za instruktora može trajati i koju godinu. Edukacija je za sve zainteresirane tijekom cijele godine u više hrvatskih gradova. Brzinu i ritam napredovanja tako možete sami prilagoditi ovisno o interesu. Mnogi su fizioterapeuti prepoznali dobrobit ove tehnike za svoje pacijente, ali je još uvijek nepoznata tehnika komplementarnog liječenja među liječnicima te unutar hrvatskog zdravstvenog sustava. Većina privatnih klinika nudi Emmett terapiju kao oblik fizikalne terapije, a ljudi je prepoznaju kao dobru u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Dakako, ona nije zamjena farmakoterapiji ili drugim fizikalnim metodama, ali činjenica je kako sama sebe potvrđuje u dobrom učinku jer većina osoba koja je iskuša želi je ponoviti, zaključuje dr. Ozana Katarina Tot, koja surađuje s Poliklinikom Prva u Osijeku, specijaliziranom za liječenje boli, gdje provodi ovu terapiju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo