Zdravlje

Zdravlje

Nakon laserskog operativnog liječenja proširenih vena oporavak traje samo nekoliko dana – bez modrica i ožiljaka

Dr. Ana Palatinus, specijalistica opće kirurgije s Odjela vaskularne kirurgije Opće bolnice Sisak uspješno izvela lasersku operaciju vena. Photo: Nikola Čutuk/PIXSELL

Endovenska laserska ablacija u OB-u Sisak je besplatna – izvodi se na uputnicu, a lista čekanja nije duga 

Razgovarala: Ana Abrahamsberg 

Bolesti vena danas su jedan od najčešćih medicinskih problema i prema procjenama više od 30 posto odrasle populacije boluje od nekih bolesti venskog sustava. Osim medicinskog, vene su i veliki estetski problem te su stoga dugo smatrane isključivo estetskim problemom. Napretkom medicine shvatilo se koliko je to uvjerenje pogrešno te da su stanja koja zahvaćaju vene, osim boli i nelagode, i ozbiljna zdravstvena tegoba.
Naša sugovornica Ana Palatinuš, dr. med., spec. opće i vaskularne kirurgije te voditeljica Odjela za vaskularnu kirurgiju u OB-u Sisak navodi da, ne provede li se liječenje pravodobno, to utječe na normalan protok krvi što može voditi do upala površinskih vena, dermatitisa, venskog ulkusa (rana), tromboza dubokih vena ili kronične venske insuficijencije. Rizična su skupina osobe koje imaju genetsku predispoziciju, posebice ako su oba roditelja imala problema s venama, kao i osobe koje se bave pretežno sjedilačkim i stajaćim poslovima. Kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju, potrebno je reagirati i potražiti liječničku pomoć već pri pojavi prvih simptoma poput osjećaja težine u nogama, bolova, grčeva i oticanja te nemira nogu. 

Kada se mogu javiti prvi problemi s venama, jesu li češći kod muškaraca ili žena? 

Nažalost, bolesti vena postaju sve češće zbog sjedilačkog načina života, nedovoljne tjelesne aktivnosti, pušenja, nekih zanimanja koja podrazumijevaju dugotrajno stajanje, korištenja hormonske terapije kao i debljine te naposljetku životne dobi. Zbog estrogena koji utječe na vensku strukturu, žene su podložnije bolestima vena, kao i trudnice zbog povišenog tlaka u venama zdjelice i nogu. Proširene kapilare i vene žene obično mogu primijetiti već u tridesetima, a javljaju se i u razdoblju menopauze zbog opuštanja stijenki vena. Muškarci također nisu lišeni problema s venama, posebice oni koji imaju zahtjevne tjelesne aktivnosti i poslove jer se tegobe s venama pogoršavaju stajanjem. Ako je u pitanju i genetska predispozicija, onda se poteškoće s venama mogu javiti već u doba puberteta.  

Izluđuje vas bol u nogama? Evo što je uzrokuje i kada se obavezno javiti liječniku

Opća bolnica Sisak uvela je u operativne zahvate i lasersko tretiranje varikoziteta donjih ekstremiteta (EVLA). Što novo nudi taj uređaj? 

Početkom 2023. godine Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić” Sisak nabavila je, među brojnim drugim uređajima koji olakšavaju svakodnevni rad zdravstvenom osoblju i poboljšavaju standard pružanja zdravstvene zaštite, i moderan laserski uređaj za operativno liječenje vena. Time nam je omogućeno i proširenje usluga i tretmana za naše pacijente i uvođenje novih, minimalno invazivnih zahvata. Jedan od njih je endovenska laserska ablacija, skraćeno EVLA, ujedno i najsuvremenija metoda liječenja proširenih vena. Ovakve minimalno invazivne zahvate izvodi svega nekoliko bolnica u Hrvatskoj putem uputnice liječnika opće prakse. Pritom je ona za pacijente potpuno besplatna čime pružamo najbolji standard zdravstvene zaštite pacijentima koji gravitiraju našoj bolnici. 

Shutterstock

O kakvom je zahvatu riječ i kako se izvodi? 

Dijagnosticiranje proširenih vena prvo provodimo ultrazvučnim pregledom, odnosno color dopplerom kako bismo utvrdili postojanje venske insuficijencije, a potom prelazimo na sami zahvat. Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu koji izvodi kirurg uz pomoć medicinske sestre ili medicinskog tehničara u tumescentnoj anesteziji, pod kontrolom ultrazvuka putem kojeg se prvo se određuje mjesto uvođenja laserske sonde u venu koju je potrebno tretirati uz davanje lokalnog anestetika. Potom se aktivira laserski sustav koji prati venu ultrazvukom i toplinom djeluje na unutarnju stijenku vene kod koje dolazi do stvaranja ožiljkastog tkiva koji zatvara samu venu. Zahvat traje kratko i nakon njega ne ostaju ožiljci. U razdoblju koje otprilike traje šest mjeseci, tretirana se vena pretvara u vezivno, ožiljkasto tkivo, postaje afunkcionalna, odnosno nije je potrebno fizički uklanjati iz noge. Osim blage nelagode koja se može javiti prilikom aplikacije lokalnog anestetika zahvat je bezbolan. Nakon obavljenog zahvata koji traje od 45 minuta do sat vremena, bolesniku se u operacijskoj sali stavlja kompresivna čarapa koju je potrebno nositi do prve kontrole. Pacijenta nakon obavljenog zahvata dižemo iz kreveta jer je potrebno hodati 20-ak minuta, a poslije toga on može otići kući. Prednosti endovenske laserske operacije svakako su lakši i brži oporavak bolesnika koji se odmah nakon zahvata i po izlasku iz bolnice vraća svakodnevnim aktivnostima. Dapače, ne preporučuje se mirovanje, već polusatne šetnje, iako je potrebno izbjegavati vježbe visokog intenziteta poput treninga u teretani. 

Ako vas muči povišen kolesterol u prehranu uključite ovih 10 namirnica

Tko su najbolji “kandidati” za ovaj zahvat? 

Gotovo svi bolesnici koji imaju insuficijentne magistralne površinske vene ujedno su kandidati za laserski zahvat. Tu spada vena safena magna koja se proteže od unutarnje strane gležnja pa sve do prepone gdje se ulijeva u duboke vene. Također vena safena parva koja se nalazi sa stražnje strane potkoljenice i u duboki se sustav ulijeva u pregibu koljenog zgloba. Obično su noge bolesnika s insuficijentnim magistralnim površinskim venama bolne i ‘prošarane’ spletovima i čvorovima venskih varikoziteta i oteklinama. Kad govorimo o bolesnicima koji su kandidati za laserski zahvat, potrebno je spomenuti i stanja zbog kojih se endovenska laserska ablacija ne preporučuje. To su akutni tromboflebitis ili duboka venska tromboza te otprije poznati poremećaji zgrušavanja. 

Tretman se može izvoditi u bilo koje doba godine ili ga je bolje napraviti prije ljeta? 

Kod klasične operacije vene zahvati se obično izbjegavaju u ljetnim mjesecima zbog mogućih upala na mjestima rezova, no važno je napomenuti da kod ovog minimalno invazivnog zahvata, endovenske laserske ablacije, takve posljedice ne postoje. EVLA se može izvoditi u bilo koje doba godine. Ipak, preporučuje se obaviti zahvat prije ljeta jer se tegobe venske prirode pogoršavaju s dolaskom visokih temperatura s obzirom na to da se na toplini vene šire i posljedično se javlja jače oticanje nogu, bolovi i učestali grčevi. Iz istih se razloga bolesnicima općenito savjetuje izbjegavanje izlaganja većim temperaturama poput onih u toplim bazenima, saunama i slično jer se u takvim slučajevima, čak i zimi, tegobe pogoršavaju. 

Kako kvalitetnije živjeti? Evo nekoliko jednostavnih savjeta

Zahvat se u OB-u Sisak provodi na liječničku uputnicu. Čeka li se na njega dugo? 

Opća bolnica Sisak jedna je od rijetkih državnih bolnica koja ovakav zahvat provodi na liječničku uputnicu. Našoj bolnici gravitira 140.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije, no nisu rijetkost ni pacijenti koji nam dolaze iz cijele Hrvatske. Trenutačno se na ovakav operativni zahvat čeka svega dva do tri mjeseca. Kao i za svaki operativni zahvat, tako i za EVLA-u, prethodno je potrebno učiniti obradu i dijagnostiku.  

Koliko traje oporavak nakon provedenog zahvata i što on podrazumijeva? 

Nakon operativnog zahvata gotovo i nema modrica ni vidljivih ožiljaka, što je ujedno i najčešće pitanje naših pacijenata. Nije potrebna hospitalizacija, osoba se može vratiti uobičajenim tjelesnim aktivnostima, iako se preporučuje izbjegavanje teških napora prva tri dana. Ono što je našim pacijentima u radnom odnosu također bitno, činjenica je da se na posao, ako ne podrazumijeva teške fizičke napore, mogu vratiti već drugi ili treći dan nakon zahvata. Spomenute elastično-kompresivne čarape potrebno je nositi 24 sata dnevno sve do prve kontrole, a potom (ovisno o procjeni) sljedećih dva do tri tjedna isključivo tijekom dana. Svim bolesnicima nakon operativnog zahvata savjetujemo svakodnevne šetnje, vožnje biciklom te plivanje u hladnijoj vodi. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo