Zdravlje

Zdravlje

13 laži koje govorite svome liječniku, a to nikako ne biste smjeli

Shutterstock

Ako postoji mjesto na kojem trebate biti posve iskreni u vezi svojih životnih navika i zdravstvenih tegoba, to je ordinacija vašeg liječnika obiteljske medicine. Zaboravite nelagodu – liječnik je tu da vam pomogne, a što više informacija ima, to je više u stanju učiniti.

Možda se u vašoj ordinaciji često mijenja liječnik opće medicine ili ste po prirodi zatvorena osoba – koji god razlog bio oslobodite se nelagode i razgovarajte iskreno. Ovo su neke od najčešćih životnih navika koje pacijenti prešućuju svojim liječnicima.

1. Nikada se ne opijam

Ne želite reći svom doktoru koliko se zabavljate? Prekomjerno pijenje alkohola može utjecati na rezultate pretraga koje radite i uputiti liječnika u krivom smjeru ako imate zdravstvenih problema.

Mogu li liječnici voditi ordinaciju bez pomoći medicinskih sestara?

2. Prestao sam pušiti

Može izgledati kao bezazlen način izbjegavanja još jedne lekcije o štetnosti pušenja, ali vaš liječnik mora znati ako pušite. Pušenje može imati utjecaj na određene lijekove i možda objasniti simptome koje imate. Osim toga, liječnik vam može pomoći da se uz terapiju ili lijekove riješite ove loše navike.

3. Jedem uglavnom kelj …

… osim ako u blizini ne zamirišu krafne! Izostavite li ovaj posljednji dio dok vam se težina i “loš” kolesterol povećavaju, vaša „sitna laž“ može prouzročiti velike probleme. Niste prva osoba koja je slaba na krafne, zato samo recite istinu – vaš liječnik bi vam mogao pomoći da naučite upravljati svojim prehrambenim navikama.

5 savjeta kako stvoriti odličan odnos s liječnikom

4. Trčim svaki dan

Recite svom liječniku istinu o vašim životnim navikama i tjelovježbi koju prakticirate. To će mu pomoći da lakše dođe do rješenja nekih vaših problema sa zdravljem. Ako niste tip koji svakodnevno odlazi u teretanu, to je u redu. Postoji mnogo načina za aktivan životni stil: vrt, igra sa psom ili šetnja po naselju.

5. Imam samo jednog seksualnog partnera

Posjet liječnika nije test moralnosti. Ukoliko ste unazad godinu dana češće mijenjali partnere, možda ste bili izloženi nekim bolestima i to bi moglo objasniti vaše zdravstvene probleme. Vaš liječnik nije tu da vam sudi, nego da pomogne.

Hipohondrija – kako pomoći “umišljenim” bolesnicima?

6. Nemam spolno prenosive bolesti

Ako mislite da imate spolno prenosivu bolest, znate da je imate ili ste ju imali u prošlosti – obavijestite o tome svog liječnika. Možda je neugodno, ali neke spolno prenosive bolesti mogu biti opasne ako se ne liječe. Također su zarazne. Jedan nezgodan trenutak u četiri oka s liječnikom može vas spasiti od mnogih nezgodnih trenutaka sa seksualnim partnerima.

7. Trenutačno ne spavam s nikime

Čini se da je laganje o seksualnom životu i navikama prilično uobičajeno. Ponekad se može činiti da nitko s nikim ne spava, ali važno je biti iskren o tome jeste li u vezi s osobom istog spola, suprotnog spola ili s oba spola. To može napraviti razliku, pogotovo ako vaš liječnik pokušava shvatiti značenje nekih simptoma.

Ovih 6 problema u krevetu seksualni terapeuti smatraju normalnim pojavama

8. Moj seksualni život je izvrstan

Ako imate problema u spavaćoj sobi – niski seksualni nagon ili erektilnu disfunkciju – to može biti znak bolesti i vaš liječnik bi trebao znati za to, osobito ako ste mladi i zdravi. Osim toga, vaš liječnik može vam pomoći da ublažite simptome lijekovima ili terapijom kod psihologa.

9. Osjećam se sjajno!

Nemojte ignorirati “sitnice” koje vas povremeno muče – to bi moglo biti dragocjen trag vašem liječniku. Imate li glavobolje kada vježbate? To se možda ne čini kao velika stvar, ali mogao bi biti znak nečeg ozbiljnog.

Sintetske droge sve prisutnije – i psihijatri u čudu kada vide psihotične mlade ljude

10. Nikad ne konzumiram droge

To može biti opasna laž. Ako vam liječnik prepiše lijekove, oni mogu reagirati s drogama i pogoršati trenutno stanje ili uzrokovati druge probleme. Zlouporaba droga također može uzrokovati druge simptome koja vaš liječnik možda neće znati tražiti. Uzimate li droge povremeno ili ste ovisni o njima liječnik vam može pomoći da se riješite ovisnosti.

11. Ne uzimam dodatke prehrani

Bojite se razgovarati sa svojim liječnikom o vitaminskim dodacima koje kupujete u trgovini? Vaš liječnik mora znati za to. Neki mogu biti opasni ako ih uzimate u kombinaciji s lijekovima ili imate određena medicinska stanja.

Zaboravljate li i vi uzeti svoje lijekove?

12. Redovito uzimam terapiju

Otprilike polovina kroničnih bolesnika ne uzimaju svoje lijekove onako kako je propisano. Ako preskočite terapiju jer ste zabrinuti zbog nuspojava, ili se osjećate loše dok uzimate lijek, obavijestite o tome svog liječnika i on će vam promijeniti terapiju bude li potrebno.

13. Ne uzimam lijekove na “svoju ruku”

Važno je da obavijestite svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate. Lijekovi protiv bolova ili za snižavanje temperature mogu ometati rad lijekova na recept, ponekad na opasan način.

Uzimate lijekove na svoju ruku? Riskirate kardiološke, bubrežne, jetrene komplikacije…

M. R. S.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo