Zdravlje

Zdravlje

20 nevjerojatnih mitova o zdravlju u koje još uvijek vjerujemo

Shutterstock

Ako vam je hladno sigurno ćete se prehladiti, a ako jedete mrkve bolje ćete vidjeti u mraku…?

Jedan mit o zdravlju može “preživjeti” čak i kada brojna istraživanja dokažu da se zapravo radi o – neistini. Koji se to mitovi najčešće vežu uz zdravlje, otkrivamo u nastavku. 

1. Sat vremena nakon obroka nemojte plivati jer će doći do grčenja u mišićima 

Ova urbana legenda je prisutna od prošlog stoljeća a vjerovalo se kako do grčenja dolazi radi velike količine kisika u krvi koji je potreban za probavu, ali činjenica je da su male šanse da ćete imati problema s grčevima ako plivate nakon obroka. 

2. Ako sjedite preblizu TV ekranu, možete uništiti vid

I danas mnogi roditelji brinu da će dijete patiti radi oštećenja vida ako stalno gleda u ekrane. Prema pisanju Američke akademije za oftalmologiju, to se neće dogoditi iako može uzrokovati naprezanje oka. 

3. Artritis se javlja samo kod starijih osoba 

Dvije trećine osoba koje pate od artritisa su mlađi od 65 godina, a postoji oko 100 oblika bolesti koje mogu utjecati na osobe svih godina. On pogađa i troje od 1000 djece, a juvenilni reumatoidni artritis je jedna od uobičajenih bolesti kod djece. 

Nikada ne podgrijavajte rižu, kajgani dodajte mlijeko… Ovih 11 mitova o hrani treba odmah zaboraviti

4. Djeca su radi konzumacije šećera hiperaktivna 

Nema znanstvenog dokaza koji bi potvrdio vezu između konzumacije šećera i hiperaktivnosti. Ipak, šećer nije bezopasan kad su djeca u pitanju. Brojne studije su pokazale poveznicu između ispijanja zaslađenih napitaka kod djece i nakupljanja viška kilograma. 

5. Ako vam je hladno, prehladit ćete se 

Hladan zrak zimi nije faktor koji uzrokuje sezonske prehlade. Tijekom hladnijih dana više vremena provodimo u zatvorenom prostoru koji se često ne provjetrava dovoljno pa lako možemo i sami “pokupiti” virus ako je u njoj boravila zaražena osoba. 

6. Ako jedete mrkve bolje ćete vidjeti u mraku 

Možda niste znali ali ovaj mit potječe još iz početka stoljeća, a prvotno ju je kreirala britanska vlada za vrijeme drugo svjetskog rata koja je javno savjetovala vojnicima da jedu mrkvu kako bi bolje vidjeli u mraku. Iako su mrkve dobre za zdravlje, one vam neće pomoći da bolje vidite u mraku. Jedan je studija tako pokazala da uzimanje beta karoten suplemenata kroz 12 godina neće usporiti pojavu sive mrene. 

7. Smijete pojesti hranu koja je pala na pod ako se pridržavate pravila od 5 sekundi 

To što vam je komad sira bio na podu samo 5 sekundi neće spriječiti da u organizam unesete bakterije. Studija je pokazala kako neke bakterije odmah “skoče” na hranu čim se ona nađe na podu. Drugim riječima, ne postoji određeno vrijeme koliko hrana može stajati na podu a da ste sigurni od bakterija. 

S toplim, hladnim ili bez mlijeka? Kakvu kavu pijete može otkriti puno o vašoj osobnosti

8. Nokti i kosa rastu i nakon smrti 

Iako se ovo često spominje kao činjenica, nije istina. Radi se o svojevrsnoj iluziji jer dolazi do isušivanja tjemena i kože, a nokti i kosa će odmah nakon smrti prestati rasti. 

9. Ako progutate žvakaću gumu, ona u želucu ostaje 7 godina

Ako se i vama ovo dogodilo kad ste bili mali, sigurno vam je netko rekao kako će sad ona ostati u želucu još 7 godina. Moguće da ste od tog trenutka i vi pazili da se to ne ponovi jer tko želi u sebi žvakaću gumu toliko godina… Istina je da je njoj potrebno nešto više vremena za razgradnju, ne radi se o godinama. Jedni način da ostane u vašem tijelu je ako ste ju progutali uz neko drugo strano tijelo, poput kovanice. 

10. Gubite 80 posto tjelesne topline kroz glavu 

Jesu li vas roditelji upozoravali da morate nositi kapu kako ne biste izgubili tjelesnu toplinu? Naravno da je poputno nemoguće da se to dogodi, a trenutak kada se to može dogoditi, naravno u puno manjoj mjeri, je kada izađemo vam na hladnoću i to samo zato što nam je cijelo tijelo zaštićeno osim glave. Isto bi se dogodilo da na snijeg izađemo bosi. 

11. Organska hrana ne sadrži pesticide 

Čak i oni najuporniji uzgajivači ne mogu garantirati da proizvod neće sadržavati pesticide. Vjetar i voda lako mogu proizvode kontaminirati pesticidima, a što je još važnije, iako neki uzgajivači koriste organske pesticide, oni mogu biti isto tako toksični. 

12. Ako “gledate u križ”, oči će vam ostati u tom položaju 

Čak i ako to napravite puno puta, neće vam se ništa dogoditi. Možda dođe do grčenja ili naprezanja oka, ali to je sve što se može dogoditi. 

Ovu grešku nikada ne radite pri kupovini namirnica – pomoći će vam da ostanete vitki

13. Dezodorans uzrokuje rak dojke 

Postoji vjerovanje da kada sprečavaju znojenje, sprečavaju tijelo da se riješi toksina, a samim time se povećava šansa da će se razviti rak dojke. Ipak, najvažnija zadaća znojenja je da se naše tijelo rashladi a ne da se tijelo riješi toksina. Istraživanja do danas nisu pronašla poveznicu između korištenja dezodoransa i nastanka raka dojke. 

14. “Pucketanje” zglobovima uzrokuje artritis 

Odmah možemo reći da to neće dovesti do artritisa. Zvuk koji čujemo je uzrokovan pucanjem mjehurića iz  sinovijalne tekućine, supstance koja se nalazi u zglobovima i prevenira trenje između kosti. 

15. Jedite doručak kako biste izgubili kilograme

Naravno, ova navika nekima pomaže u topljenju kilograma jer vas čini sitima te sprječava da grickate stalno nešto prije idućeg obroka. Istraživanje na Sveučilištu u Cornellu pokazalo je kako su osobe koje nemaju naviku jesti doručak na kraju dana pojele 400 kalorija manje od onih koji vjerno prate naviku doručka kao važnog obroka. No, obje teorije ne vrijede za svakoga. Isprobajte što vama odgovara.

16. Cjepiva slabe imunološki sustav 

Iako danas djeca primaju više cjepiva nego što su njihovi bake i djedovi, studije pokazuju kako ona ne utječu na slabljenje imunološkog sustava. 

17. Zelena sluz je znak infekcije 

Jasno je da ćete se prije zabrinuti ako se javi zelena sluz iz nosa nego prozirna, ali boja sluzi ustvari ovisi o tome koliko se stanica imunološkog sustava bori protiv infekcije a ne o ozbiljnosti vašeg stanja. Ponekad ona može biti i rezultat obične prehlade. 

18. Čokolada je jak afrodizijak 

Žao nam je čokoljupci, ali čokolada nije afrodizijak. Studije pokazuju kako nema znanstvene poveznice, ali možda taj slatki zalogaj ima psihološki efekt na libido. 

19. Potrebno je popiti 8 čaša vode u danu 

Nema znanstvene studije koja će ovo potvrditi, ali stručnjaci savjetuju da bi žene trebale piti oko 2.7 l vode tijekom dana, a muškarci 3.7 l. 

20. Jaja su loša za zdravlje

Popularno je vjerovanje da jaja nisu dobra jer mogu povisiti razine kolesterola. Ipak, istraživanja pokazuju kako jaja, pa i ako ih pojedete 12 u tjedan dana, neće utjecati loše na zdravlje. Isto istraživanje pokazuje kako ona neće utjecati na kolesterol, porast šećera u krvi ili krvnog tlaka. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo