Zdravlje

Zdravlje

5 stvari koje će otkriti da koristite “previše vitamina”

Shutterstock

Možda to niste očekivali, ali neki suplementi mogu imati i opasne nuspojave.

U svršenom svijetu svi jedemo zdravo, pazimo na unos vitamina i minerala pa u teoriji ne bismo trebali uzimati suplemente za jak imunitet. 

Suplemente uzimamo kako bismo poboljšali zdravlje, ali ponekad upravo oni mogu značiti neugodne a ponekad i opasne nuspojave – posebno ako ih uzimate puno u isto vrijeme. Donosimo popis nekoliko čestih nuspojava nakon korištenja suplementa, a na njih je dobro pripaziti, posebno danas kada ih sve više ljudi koristi? 

1. Bol u trbuhu 

Problemi koji se javljaju u gastroenterološkom sustavu mogu biti prvi signal da ste uzeli previše suplemenata. Možda vam je zlo, povraćate ili imate proljev. To je često kada uzimate suplemente bez hrane. “Uzimanje vitamina na prazan želudac često će uzrokovati probleme”, navodi gastroenterolog dr. Christine Lee. Dobra je i ideja da prije korištenja suplemenata o tome razgovarate s liječnikom. 

7 simptoma koji otkrivaju da vašem organizmu nedostaje vitamina C

2. Gubitak kose 

Ovo je simptom koji je povezan s prevelikim unosom vitamina A, koji je topiv u masnoćama. Za razliku od onih koji su topivi u vodi pa eliminirali urinom, ovi će se pohraniti u masnim stanicama što može dovesti do neželjenih pojava, poput gubitka kose. Tu su i vitamin D, E i K koji mogu uzrokovati isto. Pazite da uzimate samo pravu dozu, ništa više. 

3. Brzi ili nepravilni otkucaji srca

Ovo može biti alarmantan signal da uzimate previše suplemenata za gubitak kilograma jer neki od njih mogu sadržavati stimulanse. To može rezultirati brzim i nepravilnim otkucajima srca, ističu stručnjaci. 

4. Problemi s jetrom

Previše suplemenata može djelovati jako stresno na jetru i izazvati probleme poput hepatitisa ili čak i propadanja jetre, a postoje dokazi da je došlo do oštećenja jetre pri prevelikom korištenju suplementa ekstrakta zelenog čaja. To je dobar razlog zašto treba s liječnicima provjeriti što i kada i koliko čega uzimati kako biste zaštitili i zdravlje jetre – jednog od najvažnijih organa u tijelu. 

Ako želite jake mišiće, sportska nutricionistica otkriva koje namirnice trebate jesti

5. Pretjerano krvarenje

Neki suplementi mogu onemogućiti zgrušavanje krvi, što znači da ćete češće krvariti  i imati čak ozbiljne epizode krvarenja. Vitamin K je jedan takav dodatak prerhani može spriječiti zgrušavanje kada se koristi u kombinaciji s nekim pripravcima. Svakako je potrebno razgovarati i o ovom problemu s liječnikom prije nego na svoju ruku krenete konzumirati suplemente. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo