Zdravlje

Zdravlje

7 simptoma koje liječnici povezuju s tumorom na mozgu

Foto: Shutterstock

Simptomi tumora na mozgu jako podsjećaju na simptome nekih drugih stanja, pa se tako javljaju glavobolja i vrtoglavica.

Dobra je vijest da se ova zloćudna bolest javlja kod manje od 1 posto svjetske populacije, ali loša je vijest da ih često prate simptomi koji se mogu povezati i s nekim drugim bolestima. Pozitivna obiteljska anamneza vrlo je važna kako bi se redovitim kontrolama pravovremeno proveli svi dostupni oblici liječenja.

Glavobolje koje su učestale sa simptomima koji su neobični i ponavljajući iziskuju pregled i obradu neurologa. Većina tumora mozga, osobito onih malignih, liječi se nekom od kombinacija operacije, zračenja i kemoterapije. Nakon uklanjanja što je više moguće tumora, provodi se terapija zračenjem. Zračenje rijetko izliječi moždani tumor, ali ga može smanjiti u dovoljnoj mjeri da ga se tijekom mnogih mjeseci ili čak godina drži pod kontrolom. Saznajte koji ga signali mogu otkriti i kada posjetiti liječnika.

1. Stalne glavobolje

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma s kojim se susrećemo u svakodnevnom životu. Za veliki broj ljudi ona čini sastavni dio života. Teško je čak i liječnicima razlikovati „obične“ glavobolje od onih koji su simptom nečeg puno ozbiljnijeg. „Najbolji su indikator svakodnevne glavobolje koje jednostavno ne prolaze i često postaju  sve teže i prisutne su od trenutka kad se probudite do odlaska u krevet“, napominje šef neurokirurgije u bolnici Hope u Kaliforniji, Mike Chen. Dodaje kako glavobolje mogu biti jake bilo da se radi o malom ili već uznapredovanom tumoru.

Rak se može spriječiti: 12 jasnih preporuka koje trebate slijediti kako biste zaštitili svoje zdravlje

2. Postupni gubitak vida

Pacijenti koji imaju ovaj simptom ne moraju biti svjesni da se radi o ozbiljnom stanju, a kamoli o tumoru mozga. Možda niti ne primijete promjene u vidu do trenutka dok ne dođe do posljedica poput nesreća koje su česte upravo zbog ovog simptoma. „Ovaj se simptom često primijeti kod pacijenta kod kojih tumor pritišće očne živce“, dodaje liječnik.

3. Slabost

Upravo mozak kontrolira sve naše pokrete. „Desni motorički korteks u mozgu kontrolira lijevu stranu tijela, a lijevi korteks desnu“, pojašnjava Chen te dodaje da ako se tumori nalaze bilo gdje na tom području rezultat je loše funkcioniranje. Ako imate tumor na mozgu možda nećete osjetiti bol u rukama i nogama, ali oni možda neće reagirati kako su naučili, ili neće reagirati uopće.

4. Poteškoće s govorom

Ovo je još jedan uobičajeni simptom tumora na mozgu – problemi s govorom poput mucanja, problema s izgovaranjem naziva predmeta ili razumijevanja onoga što drugi govore. U mozgu postoje dva centra za govor, tipično su locirani na lijevoj strani, a kada je prisutan tumor, sposobnost za razumijevanje i izgovaranje riječi ne funkcionira dobro.

5. Promjene u raspoloženju

„Pacijenti koji pate zbog ovog stanja mogu patiti od depresije, ljutnje ili anksioznost, čak i ako inače nemaju problema s takvim ponašanjem“, ističe dr. Sumeer Vadera, neurokirurg sa sveučilišta Kalifornija. To je često posljedica tumora koji se nalazi na čeonom režnju, koji je odgovoran za karakteristike naše osobnosti. Pacijenti mogu postati i jako ljuti, lako ih se iritira i upuštaju se u rizična ponašanja.

Liječenje raka pluća: Postoje mjerila koja pokazuju tko je kandidat za pametne lijekove i imunoterapiju

6. Gubitak sluha

Prednji čeoni režanj se nalazi otprilike negdje iza uha te je odgovoran i za sluh kao i za razumijevanje onoga što smo čuli. Ako u jednom uhu stalno čujete zvuk ili primjećujete gubitak sluha, trebali biste zakazati susret s liječnikom.

7. Poteškoće s ravnotežom

Jedna od važnih uloga mozga je i koordinacija pokreta i rada mišića te ravnoteže. Ako odjednom primijetite poteškoće u hodanju, posebno u mraku i naginjete na jednu stranu, može se raditi i o simptomima tumora na mozgu. “Svakako je nužno javiti se liječniku ukoliko je vrtoglavica praćena naglo nastalom ili jakom glavoboljom. Također se ne smije zanemariti niti ponavljajuće povraćanje, nagle promjene ili smetnje govora, vida ili sluha.”, pojasnila je doc. dr. sc. Sandra Morović, dr. med., spec. neurolog

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo