Ako imate ovu krvnu grupu, s razlogom možete biti zabrinuti za zdravlje srca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ako imate ovu krvnu grupu, s razlogom možete biti zabrinuti za zdravlje srca

Shutterstock

Ova je krvna grupa crvena zastava za bolesti srca.

Prema pisanju CDC-a, bolesti srca su vodeći uzrok smrti diljem svijeta, pa iako način života može utjecati na razvoj bolesti srca, genetika igra veliku ulogu, pa ako pazite što jedete, kolesterol možete sniziti za 25 posto, tako kaže dr. Luke Laffin, kardiolog; “No sve je drugo stvar genetike i ne možemo taj faktor poništiti, kao ni starenje.

Saznajte kako možete poboljšati zdravlje srca ali i koja je to krvna grupa rizična.

Vježbanjem do zdravlja srca

Redovite tjelovježba je usko povezana s kardiovaskularnim zdravljem, rezultira snižavanjem krvnog tlaka, održavanjem zdravih razina kolesterola i boljom regulacijom šećera u krvi. Znanstvenici koji proučavaju zdravlje su tjelovježbu opisali kao apsolutno osiguranje za kratkoročnu i dugoročnu protekciju srca. Aerobne vježbe su najbolje jer će srce brže raditi, dr. Laffin savjetuje barem 150 minuta treninga umjerene aktivnosti kroz tjedan. Dodaje kako je ipak najvažnija posljedica vježbanja upravo snižavanje krvnog tlaka i kontrola tjelesne težine. Ako tek započinjete s treningom, krenite polako a ako imate neku bolest srca, prethodno razgovarajte s liječnikom.

Prestanite pušiti

Ako zanemarimo pitanje genetike, pušenje je prvi uzročnik bolesti srca i odgovorno je za oko 20 posto smrtnih slučajeva radi koronarnih bolesti srca.

“S obzirom na sve dostupne dokaze o duhanu i kardiovaskularnom zdravlju te dobrobitima prestanka pušenja, zanemarivanje razgovora liječnika s pacijentom o ovoj temi se može smatrati zanemarivanjem i lošom praksom”, smatra dr. Eduardo Bianco, predsjednik Svjetske udruge za zdravlje srca.

Naša poznata nutricionistica otkrila 10 zdravih navika koje uvijek slijedi – evo što jede i što izbjegava

Jedite hranu koju srce voli

Ne možete promijeniti krvnu grupu, ali možete promijeniti prehranu.

“Fokusirani smo na mediteransku prehranu za zdravlje srca. Ona je prepuna voća i povrća, žitarica, ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova. Prehrane s manje mesa a više spomenutih namirnica je odlična za zdravlje srca. Uključite u nju grahorice, bilo kakvo orašasto voće, tofu… Osobno često prekrećem meso, a ako ga jedem pazim da nije crveno i masno”, navodi dr. Julia Zumpano.

Provjeravajte kolesterol

Opasno visoki kolesterol može voditi do infarkta ili udara, pa svakako pazite da ga redovito kontrirate nakon što ste napunili 20 godina, bez obzira na to koliko vam je zdravo srce. Radi se o jednostavnim testovima koji nisu skupi a mogu vam puno pomoći jer ćete znati postoji li rizik za razvojem bolesti srca, savjetuje Laffin.

Američka udruga za srce nakon 15 godina izdaje nove smjernice za prehranu – ovo su ključne

Ova je krvna grupa povezana s bolestima srca

Krvne grupa A, B ili AB su najopasnije kada se govori o bolestima srca. “Iako ljudi ne mogu promijeniti svoju krvnu grupu, naša saznanja mogu pomoći liječnicima da bolje razumiju problem i lakše prepoznaju tko je u rizičnoj skupini. Dobro je znati krvnu grupu baš kao što je dobro znati i koja je razina vašeg kolesterola ili krvnog tlaka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo