Zdravlje

Zdravlje

Često vas boli trbuh? Postoji 5 ozbiljnih stanja koja bi mogla biti razlog

shutterstock

Svakoga ponekad boli trbuh, a najčešće se radi o posljedici prejedanja ili krivog odabira namirnica, ali ponekad u pitanju mogu biti simptomi neke ozbiljne bolesti i potrebno je o njima razgovarati s liječnikom.

1. Gastritis 

Gastritis je upala želučane sluznice koja može imati mnogobrojne uzroke. Može biti rezultat bakterije Helicobacter pylori, stresa, prehrane, pojačanog lučenja želučane kiseline, lijekova i alkohola. Kod gastritisa se javljaju bolovi u gornjem dijelu trbuha, brzi osjećaj sitosti i nadutost. Mogu se javiti i mučnina i povraćanje te tamnija stolica. Kod osoba kod kojih je gastritis uzrokovala bakterija (H.pylori) često nemaju nikakvih simptoma osim blage dispepsije (tegobe s probavom). Za prevenciju gastritisa su bitne pravilne prehrambene navike i uredan stil života. Danas se gastritis u većini slučajeva uspješno liječi jer su poznati uzroci nastanka te je poznato kako se na njih djeluje. 

2. Peptički ulkus

Peptički ulkus (vrijed) otvorena je upala ili povreda zaštitnog sloja i sluznice na želucu, dvanaesniku (duodenumu) ili jednjaku. Ulkus nastaje pod djelovanjem klorovodične kiseline želuca i enzima pepsina, kada postoji oštećenje zaštitnog sloja na sluznici navedenih probavnih organa. Uzrokovati ga mogu pušenje, alkohol, kofein ali i velike količine stresa. 

Jedan od najčešćih simptoma peptičkog ulkusa je ravnomjerna i tupa bol, koja povremeno prestaje, nakon nekog vremena se ponovo pojavljuje. Najintenzivnija je u zadnjoj fazi probave, kad je koncentracija želučane kiseline najveća, tj. 2-3 sata nakon obroka, ali se javlja i kod praznog želuca, ako je nečim potaknuto izlučivanje želučane kiseline (npr. glađu). U ostale simptome možemo ubrojiti uglavnom one koji su posljedica usporene probave: nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje.

Svakako jedite ovih 5 zanimljivih namirnica i pomozite svom tijelu u prevenciji raka

3. Želučana viroza 

“Naziv „želučana viroza“ navodi na pomisao da se radi o virusnoj upali isključivo želučane sluznice. No, radi se u biti o upali sluznice želuca i tankoga crijeva virusnog uzroka. Dakle, govorimo o gastroenteritisu karakteriziranom bolovima i grčevima u trbuhu, povraćanjem te vodenastim proljevima i vrućicom. Taj gastroenteritis može nastati u djece i u odraslih”, pojasnio je prof. dr. sc. Roland Pulanić, gastroenterolog i hepatolog. Virusi ulaze u probavni sustav izravno vodom, hranom ili ako osobe dijele isti jedaći pribor, a prijenos je moguć i bliskim osobnim kontaktom. U slučaju „želučane viroze“ važno je nadomjestiti tekućinu i elektrolite koji se gube proljevom. U tom je pravcu i usmjerena prehrana. Djeci i odraslima treba davati običnu vodu, nezašećereni čaj, juhu ili napitke bogate elektrolitima i to male količine, oko 2 dcl svakih 30-60 minuta, a starijima svakih petnaestak minuta. Probiotici i jogurt mogu skratiti trajanje bolesti i smanjiti proljeve.

4. Sindrom iritabilnog crijeva

U pitanju je kronično stanje u probavnom traktu koje karakteriziraju bolovi u trbuhu i poremećaji u ritmu stolice, posebno izraženi u periodima stresa. Sindrom iritabilnog crijeva često prati intolerancija na određenu hranu pa se i alergija smatra jednim od mogućih uzroka.  Osoba kao simptom navodi bolove u trbuhu, najčešće grčevite, “šetajuće” i promjenjivog intenziteta. Uz bolove se zamjećuje i promjena ritma stolice (proljev, zatvor ili smjena proljeva i zatvor) su neki od glavnih simptoma. Pravilna prehrana uz dovoljan unos tekućine i fizičku aktivnost mogu prevenirati pojavu iritabilnog kolona. Osobe koje su izložene stresu te kao posljedicu toga imaju probavne poteškoće, pozornost trebaju usmjeriti na zdravi stil života i tehnike kojima bi intenzitet stresa i njegove posljedice na zdravlje probavnog sustava sveli na minimum. Terapija je individualna, obično dugotrajna i složena: dijeta, psihološka potpora i lijekovi.

Ako želite biti zdraviji, 20 stvari biste trebali odmah baciti iz kuće

5. Trovanje hranom 

Bakterije, virusi i paraziti mogu uzrokovati bol u trbuhu. Može se javiti proljev, mučnina i povraćanje. Može do njega doći ako se hranom ne rukuje pravilno. Stanje će se često popraviti samo od sebe, ali posjetite doktora ako ste dehidrirali ili ako primijetite krv u stolici  ili ako imate proljev koji je ozbiljan i koji traje više od 3 dana. Javite se liječniku ako imate ikakve simptome trovanja hranom uz ostale zdravstvene probleme i slab imunološki sustav. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo