Zdravlje

Zdravlje

Ako želite biti zdraviji, 20 stvari biste trebali odmah baciti iz kuće

Neki predmeti vam više sigurno ne trebaju, a vi ih i dalje čuvate.

Ne morate baciti staru kožnu jaknu koju vam je poklonila davno mama, ali neke stvari koje imate u kući ipak je potrebno zauvijek zaboraviti ako želite zaštiti zdravlje.

1. Plastične posude za hranu

Pregledajte kuhinju i bacite sve posude koje nisu napravljene od čiste, prozirne plastike i sadrže polikarbonate. „Takve posude mogu sadržavati BPA  (tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa). Danas se ta tvar izbjegava u proizvodnji posuda, ali one stare ih još mogu sadržavati”, tvrdi Sonia Lunder, analitičar za Environmental Working Group, koja se uvijek zalaže za odbacivanje starih predmeta. Staklene posude su uvijek bolji izbor za čuvanje hrane.

2. Antibakterijski sapun

Možda vam nije palo na pamet ali ovakvi sapuni ne moraju uvijek biti sigurni, a mogu sadržavati triklosan, aktivni sastojak koji se u njima nalazi a za kojeg se pokazalo da mogu utjecati na promjenu hormonske slike kod životnija, a postoji i zabrinutost da može uzrokovati rezistenciju na antibiotike.

3. Zalihu gaziranih pića u limenci

Ako do sada niste mogli bi razmisliti o konzumaciji ovih napitaka, posebno ako želite izgubiti višak kilograma. Studije su pokazale kako takvi napici bez kalorija i s umjetnim sladilima mogu poremetiti ravnotežu u crijevima koja igra veliku ulogu u zdravlju metabolizma.

4. Stare tenisice za trčanje

Većina se tenisica za trčanje treba baciti nakon što ste u njima prešli 400-500 kilometra, upozorava dr. Jason Karp, autor knjige “Trčanje za žene”. Naime, kad se cipele istroše nisu više dobra podloga za nogu pa se sve opterećenje prebacuje na mišiće, kosti i tetive što znači da postoje veće šanse za ozljedu. Možete računati da ih zamijenite svakih 6 mjeseci ili čim primijetite da su se potplate istrošile.

5. Mirisne osvježivače zraka

Iako se neki proizvođači hvale kako ne koriste štetne sastojke, ipak mnogi osvježivači zraka i dalje sadrže kemikalije koje u velikoj dozi mogu imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

“Ovi proizvodi su nešto poput mirisnih kemikalija koje raspršujete po kući” kaže Lander, koja se zalaže za prevenciju problema, a to je uvijek čista kuća i rješavanje stvari koje uzrokuju neugodan miris.

Boja odjeće koju nosite može utjecati i na vaše raspoloženje! Koju odabrati?

6. Četkicu za zube

Ako ju koristite 2 puta u danu, kako biste i trebali, ona će se istrošiti puno prije nego vi to primijetite. Isto tako je važno znati da se klice i bakterije se lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno pohranjena četkica se može začas pretvoriti u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”. “Četkice za zube koje su istrošene ili izlizane ne mogu učinkovito ukloniti plak, a to je ključno za održavanje zubi i desni zdravima”, tvrdi stomatologinja Sebastiana Sprinmann za Daily Press.  U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca.

7. Stara odjeća

Jeste li znali da svakodnevno “kopanje” po ormaru prije posla ili škole dovodi do anksioznosti? Ako želite izbjeći ovaj problem, očistite ormar od svih starih stvari koje niste nosili barem godinu dana. Vjerojatno u ormaru imate i stvari koje su vam velike ili pak premale, a nema nikakvog smisla čuvati ih. Dobro čete se osjećati i ako tu staru robu donirate.

8. Riješite se nereda

Autorica knjige „Bacite 50 stvari“, Gail Blanke, kaže kako stvari koje nam više ne služe svrsi niti nas čine sretnima treba baciti jer ih ona naziva „životnim plakom“ koji će nas spriječiti da se fokusiramo na stvari koje su nam uistinu važne.

9. Višak hrane

Kad je obrok gotov, posebno ako se radi o mesu, sve ostatke koje ne namjeravate baciti spremite u posude i u hladnjak. Ako bacate ostatke u smeće, vodite računa o tome da kanta za smeće ima poklopac, savjetuje dr. Michael Doyle, direktor centra za sigurnost hrane. Tu su i bakterije koje se an namirnicama mogu razviti i utjecati u velikoj mjeri na vaše zdravlje.

10. Stara maskara

Kozmetika u tekućem obliku može biti dom bakterijama, a stručnjaci Američke akademije za oftalmologiju kaži kako se maskara treba baciti 3 mjeseca nakon otvaranja. Možda je vrijeme da odvojite novac za nju jer se na njoj mogu nakupljati razne bakterije koje mogu uzrokovati crvenilo oka, infekcije a rijetko i sljepoću.

11. Stara kutija za leće

„Korištenje stare kutije za leće je jedan od primarnih faktora za razvoj infekcije oka, a na lećama se stvara biofilm koji je savršen dom za razne bakterije i prljavštinu“, ističe dr. Steimann, oftalmolog, koji savjetuje da kutiju mijenjate svakih par mjeseci, a uz to pazite i da je sami redovito čistite.

12. Stari začini

Vjerojatno vam neće biti loše ako ih koriste ali isto tako neće dodati nikakav okus vašim jelima, zbog čega ih ustvari i imamo. Kako su začini danas dostupni i jeftini, bacite one kojima je istekao rok trajanja i nabavite nove.

Koje to namirnice bude osjećaj sreće, a koje tuge? Otkriva ih poznati liječnik

13. Sjajilo za usne

Što god dolazi u dodir s usnama lako će postati dom brojnim bakterijama, a što se dulje one zadržavaju na vlažnim površinama to će se lakše množiti a vi možete tako lako zaraditi infekciju. Stručnjaci savjetuju da ih se riješite nakon nekoliko mjeseci.

14. Kuhinjsku spužvu

Studije stalno ukazuju na opasnosti koje vrebaju iz kuhinjske spužvice, a najčešće se tu raznim klicama. Stručnjaci savjetuju da se za pranje suđa koriste krpice koje se nakon korištenja mogu oprati zajedno s ostatkom rublja.

15. Plastične daske za rezanje

Rezanje namirnica na plastičnoj dasci sigurno će oštetiti njenu površinu, a jednom kad bakterije uđu u te prostore i nesmetano rastu, teško ih se riješiti. Kako biste izbjegli zdravstvene probleme, stručnjaci savjetuju da nabavite drvenu dasku jer one sadrže smolu koja djeluje antimikrobno. U prijevodu, ako bakterije i uđu u pukotine na dasci, umjesto da se šire one će umrijeti.

16. Prozračivač zraka

Ako ga imate kod kuće, to je dobra odluka ali morate paziti da ga redovno čistite. Alergijske reakcije i astma će se pogoršati ako je kuća puna prašine i grinja, pa će dobar sustav filtriranja zraka uvijek pomoći da to spriječite.

Bolesni zbog vlastite kupaonice – dobro očistite jedan predmet na koji često zaboravljamo

17. Stare grudnjake

Ako je materijal na grudnjaku opušten, on neće služiti svrsi pa kad primijetite takvu promjenu najbolje je odmah nabaviti novi.

18. Staru kremu sa zaštitnim faktorom

Do danas svi znamo koliko je važno prije izlaska na sunce zaštiti kožu kremom koja ga sadrži, ali kemikalije koje se u njima nalaze s vremenom prestanu djelovati pa neće biti koristi od takvih krema, a povećat će se rizik da se razviju bolesti kože od kojih su neke zloćudne.

19. Mobitel

Ne morate ih bacati, ali je prilika da se spomene kako se prečesto korištenje mobitela povezano s depresijom i razvojem anksioznosti, a nedavne studije ističi kako se to odnosi posebno na one koji provode previše vremena gledajući u ekran. Povremeno ga isključite i spremite u ladicu kako bi se mozak malo odmorio. Odredite vrijeme u danu kada ćete to učiniti i uživajte u nekom drugim aktivnostima.

20. Stolice

U prosjeku provedemo 7 sati u danu – na stolici, a neki i 15. Dugotrajno sjedenje će utjecati na metabolizam i može doprinijeti razvoju pretilosti, dijabetesu, pa i depresiji. Odgovor ovom problemu može biti da povremeno ustanete i radite na povšenom stolu, ali isto tako da se posvetite nekim aktivnostima koje će „probuditi“ tijelo.

A.A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo