Zdravlje

Zdravlje

Da bi se liječili od multiple skleroze, prvo im se bolest mora – pogoršati

Shutterstock

Meni vjerojatno neće biti bolje, ali zašto ne bih dobio terapiju da mi ne bude još gore?

Sve sam faze prošao, od dvoslika do kolica, tako da mogu govoriti iz osobnog iskustva. Prema našim propisima, moraš imati tri napada da imaš pravo na prvu dozu liječenja. Imamo podršku neurologa jer je bitno odmah početi s liječenjem, svaki napad znači jedan upalni proces i taj dio organizma propada. Dakle, trebaš imati sreće da zahvati neki, da tako kažem, manje važan dio mozga jer je taj dio nakon napada okamenjen i tu pomoći više nema, opisuje liječenje multiple skleroze dr. Vladimir Komparić, predsjednik Društva multiple skleroze Primorsko-goranske županije.

8 najvećih mitova o multiploj sklerozi

Više od šest tisuća oboljelih

Ovaj je čovjek među više od šest tisuća oboljelih u Hrvatskoj od te upalne bolesti mozga koja uzrokuje njegovo propadanje, oboljeli imaju niz oštećenja, pate od gubitka pamćenja, oštećenja sluha, vida, uzrokuje tjelesnu invalidnost, a pojavljuje se najčešće u 30-im godinama života.

Od spomenutog broja oboljelih u Hrvatskoj terapiju prima njih tek 1600, i to uz uvjet da su mlađi od 55 godina, da boluju od multiple skleroze najmanje godinu dana i da su imali dva pogoršanja bolesti u dvije godine.

Terapija za liječenje multiple skleroze i trudnoća

Potvrđena dijagnoza

Kriteriji su to na koje oboljeli upozoravaju i u tome, naglašavaju, imaju podršku stručnjaka, odnosno neurologa koji će istaknuti da je važno što prije početi liječenje, a ne čekati da se bolest pogorša i dovede do invalidnosti, da treba usporiti njezin razvoj. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odgovorili su nam da su “voljni razmotriti i provesti postupak promjene smjernica”.

Ali za takvu veliku promjenu za oboljele od multiple skleroze nužno je da to Zavodu netko formalno i predloži, odnosno stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora ili referentni centri Ministarstva zdravstva na način propisan Pravilnikom o mjerilima za stavljanje lijekova na osnovnu i dopunsku listu lijekova.

Sukladno smjernici na danas važećoj listi lijekova, navedeni lijekovi u prvoj liniji liječenja mogu se primjenjivati kod osoba kojima je definitivno potvrđena dijagnoza relaps-remitentne multiple skleroze te kojima je bolest trajala najmanje jednu godinu prije uključivanja u tretman, odnosno onih kod kojih su imali najmanje dva liječena relapsa unutar dvije godine (uz dobnu granicu do 55 godina).

4 razloga zašto osjećate trnce u rukama i nogama

Raste potrošnja lijekova

Liječenje koje je u skladu sa smjernicom na listi lijekova tereti sredstva Posebno skupih lijekova. Kad postoji medicinska indikacija da se kod određenih osoba lijek primijeni i ranije, liječenje gore navedenim lijekovima tada može odobriti bolničko povjerenstvo za lijekove i u tom slučaju tako odobreno liječenje tereti sredstva bolničkog proračuna – objasnili su iz HZZO-a iz čijeg proračuna u posljednjih pet godina raste potrošnja lijekova za liječenje ove bolesti.

Konkretno je unatrag pet godina taj iznos porastao sa 70 na 107 milijuna kuna, a istodobno je porastao i broj oboljelih kojima je terapija postala dostupna. No, to je i dalje daleko manji broj pacijenata na terapiji od broja onog kojima je ona i potrebna.

Dijagnozu postavlja specijalist neurolog, a liječenje, odgovorit će iz HZZO-a, odobrava Bolničko povjerenstvo za lijekove kojem su dostupni u prvoj liniji liječenja: parenteralni oblici interferoni beta, glatiramer acetat, alemtuzumab, peroralni oblici teriflunomid i dimetil fumarat i, ako liječenje tim lijekovima nije učinkovito, terapija se može nastaviti drugom linijom: fingolimod, natalizumab, alemtuzumab – odgovorili su iz Zavoda. 

Ispovijest: Moj život s multiplom sklerozom    

Ivana Rimac Lesički

Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo