Ispijanje kave povezano s manjim rizikom od COVID-a? Evo što kažu stručnjaci - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ispijanje kave povezano s manjim rizikom od COVID-a? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock

Nova istraživanja donose vijest kako je ispijanje vašeg omiljenog napitka možda i dobra stvar kada je u pitanju COVID-19.

Nova studija, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nutrients otkriva kako bi osobe koje piju najmanje jednu šalicu kave u danu mogle biti zaštićenije od zaraze koronavirusom. Za potrebe studije su znanstvenici sa sveučilišta Northwestern analizirali podatke od strane 38 000 ljudi u Britaniji, a pratile su se njihove prehrambene navike, ali i što piju – kavu, čaj ili vodu, te su te podatke usporedili s podacima od prošle godine. Oko 17 posto ispitanika studije je imalo i pozitivan test na koronavirus.

Nakon provjere rezultata, znanstvenici su povezali kako osobe koje svakodnevno ispijaju kavu imaju čak 10 posto manji rizik da će se zaraziti koronavirusom. Isto tako su otkrili da prehrana bogata povrćem, pa čak i ako vas je majka dojila kad ste bili beba, također smanjuje šanse da ćete se razboljeti. Procesuirano meso je pak povezano s većim rizikom od razvoja bolesti, iako crveno meso nije povezano s povećanim rizikom.

Što kada se zarazite, a cijepljeni ste? Evo kakve simptome možete očekivati

Konzumacija kave je u korelaciji s upalnim biomarkerima koji su povezani s ozbiljnijim oblikom bolesti i smrtnim ishodom radi virusa, napisali su znanstvenici u priopćenju. Kada su oba faktora uzmu u obzir, efekt kofeina protiv bolesti je prisutan i potrebna su daljnja istraživanja.

Treba li piti kavu kako bi se zaštitili od bolesti COVID-19?

Epidemiolozi se slažu kako je teško reći hoće li kava stvarno smanjiti rizik od bolesti, pa se svi stručnjaci slažu kako je potrebno dodatno istraživanje kako bi se razumio i taj mehanizam.

Dr. Richard Watkins, infektolog, smatra kako se može radi o slučajnoj podudarnosti, ali isto tako misli da kofein može imati utjecaja na zaštitu od upala, ali i to je samo pretpostavka. Moguće je i da je navika ispijanja kave povezana indirektno.
“Možda se samo radi o ljudima koji paze na svoje zdravlje“, dodaje. Na primjer, navika ispijanja kave povećava šanse da će osoba jako držati do tjelovježbe, a to je najbolja stvar koju možete napraviti ako želite zaštiti zdravlje.

Ako imate ovu bolest, oprezno s lubenicom – liječnica upozorava na što trebate paziti

Liječnici i dalje naglašavaju kako se potrebno cijepiti ako želimo pandemiju dovesti do kraja, a ne se oslanjati na šalicu kave. Kava je može biti dodatak cjepivu, ali samo će ono potpuno zaštititi.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo