Zdravlje

Zdravlje

Izbjegnite padove zbog snijega i leda

Budite spremni na zimske radosti bez gadosti.

Svake zime ista stvar: s hladnoćom, snijegom i ledom ruku pod ruku idu padovi. Koliko god se pripremili na poledicu, čini se kako nitko nije imun na ove, naizgled bezazlen, događaj koji može dovsti do ozbiljnih komplikacija kao što su prijelomi.

Stručnjaci donose savjete kako izbjeći padove i bez problema se kretati po snijegu i ledu.

Pratite pingvine

Britanski pustolov i putnik David Hempleman-Adams ima puno “staža“ na snijegu: on je prva osoba koja je stigla do Sjevernog i Južnog pola te je prva osoba koja je osvojila najviše vrhove svih sedmero kontinenata. Njegov savjet glasi: promatrajte prirodu i analizirajte kako se životinjski svijet prilagodio uvjetima zime.

“Ugledajte se na pingvine. Na skliskom, kompaktnom snijegu i ledu koračajte pažljivo, malim koracima ravnog stopala i svoju težinu rasprostranite jednako po cijeloj površini stopala. Po svježem snijegu hodajte po tuđim stopama. Ne samo da ćete tako potrošiti manje energije nego će tuđe cipele ostaviti trag u kojem ćete lakše hodati. U dubljem snijegu koračajte prvo petom, a slijedite prstima. Kada peta prva dotakne tlo, stvorit će rupu, što će pomoći spriječiti klizanje stopala prema naprijed“, sve je kombinacije opisao Hempleman-Adams.

Odaberite prave cipele

“Čudim se da još uvijek postoje osobe koje po ovakvom vremenu hodaju u tenisicama. Samo jer vam dobro drže stopala na terenu za squash ili pločniku ne znači da će isto biti na snijegu i ledu“, objasnio je Gary Mason, menadžer trgovine s obućom za slobodno vrijeme Millets.

Odaberite čizme u kojima možete hodati za sve tipove snijega, leda i bljuzge. Za njih nemojte škrtariti jer ne kaže se uzaludno kako cipela glavu čuva. Jeftina obuća može propuštati vodu i snijeg, a po hladnom vremenu to može i dovesti do ozeblina.

A štapovi?

Planinarski štapovi ili štapovi za nordijsko hodanje ne postoje bez razloga. “Najmačo istraživači, frajeri koji su u dobroj formi u 20-ima, ne bi se usudili izaći na snijeg bez svojih štapova, a ne biste ni vi. Daju vam dodatnu nogu ili čak dvije ako koristitie oba štapa. Za najviše stabilnosti kupite ruksak za sve osobne stvari i koristite dva štapa koji će olakšati napor sa koljena“, objasnio je pustolov Hempleman-Adams.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo