Zdravlje

Zdravlje

Kako prepoznati razliku između omikrona, prehlade i gripe? Ovo su savjeti liječnika

Liječnica otkriva kako najlakše prepoznati razliku između simptoma omikrona, prehlade i gripe.

Diljem svijeta, čini se, hara omikron varijanta koronavirusa, a na žalost u isto vrijeme kada i gripa i prehlade pa se postavlja pitanje kako prepoznati o simptomima koje bolesti se radi.

Dr. Abdul El-Sayed, je nedavno izjavio za CNN kako postoji jednostavan način da se odredi razlika između simptoma. Savjetuje da razmislite o tome s kim ste bili u kontaktu, a ako je to bila osoba koja ima COVID, simptomi bi mogli biti upravo te bolesti.
Gubitak mirisa i okusa su specifični simptomi ove bolesti i često mogu otkriti da ste se zarazili koronavirusom.

Omikron varijanta često donosi i glavobolju kao simptom.

Dr. Lisa Barrett, specijalistica za zarazne bolesti u Kanadi je izjavila kako uz spomenute savjete dr. Abdula i Covid test može otkriti radi li se o prehladi ili Covid-u.
Jednom kad počnete osjećati simptome, trebate se izolirati i napraviti nekoliko testova.
Testove nemojte raditi odmah kad primijetite simptome već drugi dan. Niste sami ako ste zbunjeni oko pojave simptoma Covid-a ili prehlade jer omikron varijanta dosta podsjeća na simptome prehlade. Zašto? Znanstvenici su u prosincu objavili rezultate studije koja je otkrila da omikron soj ima sličan genetski sastav kao obična prehlada.

Da, možete dobiti COVID i gripu u isto vrijeme, a evo što možete očekivati

Ustvari, omikron je tu sličnost mogao „pokupiti“ od nekoga tko je imao prehladu, stoji u priopćenju.

Je li nova omikron varijanta infektivnija i/ili virulentnija od dosad opisanih varijanti?

Procjenjuje se da je delta varijanta oko 40 % infektivnija od alfa varijante, kako pišu stručnjaci na stranici stampar.hr, a kako je alfa varijanta oko 50 % infektivnija od ishodišne varijante, znači da je delta dvostruko infektivnija od tzv. divljeg, wuhanskog  tipa virusa. To zorno vidimo u ovom četvrtom valu u Hrvatskoj. Na žalost, najnoviji podaci iz JAR-a govore da je omikron oko dva puta infektivniji od delte, što je razlog dodatne zabrinutosti. Zbog brojnih mutacija spekuliralo se s mogućnošću da bi upravo brojnost mutacija mogla smanjiti fitness virusa, odnosno njegovu sposobnost prijenosa i širenja.   Dobra je vijest da ova varijanta unatoč njezinom brzom širenju u zemljama na jugu Afrike izaziva samo blage simptome ili asimptomatske infekcije, ali za sada je uglavnom inficirano samo mlađe stanovništvo. U JAR-u su zaražene osobe do 35 godina i pretežito studenti (podaci od 14.12.2021), pa je to situacija kao kod nas u ljetnoj sezoni, a na temelju  toga nije moguće reći kakve će kliničke slike izazivati ova varijanta kada se proširi na stariju populaciju s komorbiditetom.

Ako vas muči visoki tlak, kardiolog želi da se bavite ovim aktivnostima

Niti jedna do sada poznata varijanta SARS-CoV-2 nije dokazano virulentnija, i niti jedna do sada nije uvrštena u kategoriju varijanti s teškim posljedicama (engl. variants of high consequence) po podjeli varijanti SARS-CoV-2 koju je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. Centers for Disease Control and Prevention, CDC).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo