Muči vas zatvor i tako već danima? Pomoći će 10 namirnica koje djeluju kao prirodni laksativ - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muči vas zatvor i tako već danima? Pomoći će 10 namirnica koje djeluju kao prirodni laksativ

Shutterstock

Probavu održavajte zdravom uz neke od ovih namirnica.

Hrana koja djeluje kao laksativ vam može pomoći da regulirate i prevenirate zatvor, povećate šanse da nećete morati kupovati preparate bez recepta za kojima inače u ovim situacijama posežete. Iako nakon ovih namirnica nećete odmah morati na toalet, one nešto suptilnije od laksativa ipak rješavaju vaš problem. 

1. Bobičasto voće 

Omiljeni sastojak vašeg džema je i važan sastojak zdravlja crijeva a to je pektin. “Radi se o tipu topivih vlakana koje pretvaraju kuhanu hranu u želatinasti oblik” navodi nutricionistica Libby Mills.

2. Zeleno lisnato povrće 

Kelj je više od trendovske hrane, radi se o najboljem prirodnom laksativu, no i njegovi bliski prijatelji poput špinata uvijek je dobar odabir.

3. Grožđice 

Uz šljive, ne smije se zaboraviti i na grožđice koje će omekšati stolicu jer sadrže magnezij i vlakna. Smokve su isto dobar izvor vlakana pa možete jesti i njih ako su vam pri ruci. 

Popularni Jamie Oliver smršavio 12 kilograma zahvaljujući jednoj promjeni u prehrani

4. Jogurt 

Jogurt i kefir sadrže probiotike koji održavaju pravilan omjer dobrih bakterija u crijevima. Kada odjednom u organizam unosite više vlakana, vaša stolica će lakše prolaziti crijevima. 

5. Jabuke i kruške 

Jesen je puna ovih plodova koji su puni pektina, tip vlakana koji stimuliraju rad crijeva i ubrzavaju probavu, pojasnila je Mills. 

6. Kelj i brokula 

Ovaj duo sadrži i topiva i netopiva vlakna koja će omekšati stolicu pa će se problem sa zatvorom lako riješiti.

7. Citrusi 

Voće poput limuna, naranči i limete neće samo povećati unos tekućine u organizam već će omekšati stolicu i spriječiti nadutost. Bilo koja namirnica koja je puna tekućine je dobra za probavu. 

8. Bundeva

Ona sadrži malo ugljikohidrata ali puno vlakana koja su vrlo važna za redovnu stolicu. Sadrži i kalij, mineral koji djeluje kao elektrolit i održava probavni sustav u ravnoteži. 

9. Kava

Ovo nije nova informacija jer se dobro zna da kava stimulira rad crijeva. Kofein potiče kretanje, ali previše kofeina može uzrokovati i proljev pa je važno pripaziti koliko ga unosimo u organizam.

Odličan razlog zašto biste odmah nakon buđenja trebali jesti zobene pahuljice

10. Kiseli kupus

Stiže nam sezona kiselog kupusa pa iskoristite sve dobrobiti. Sadrži puno probiotika, koji pomažu probavnom sustavu, a vlakna koja sadrži su samo dodatan bonus. 

A. A.

Foto: Shutterstrock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo