Zdravlje

Zdravlje

Patite od glavobolja nakon COVID-a? Zašto se ona javlja i koliko traje

Shutterstock

Mnogi se bore s posljedicama ove bolesti u svakodnevnom životu.

Možda uz sve simptome COVID-a ne obraćate pažnju na glavobolju, ali ako ona ne nestane jednom kad bolest završi, pretvara se u veliki problem. Dr. Amesh A. Adalja, stručnjak za infektivne bolesti navodi kako one obično traju nekoliko dana kad je osoba bolesna, ali zašto ta bol zna biti prisutna i tjednima, pa čak i mjesecima nakon što je bolest završila? 

Kakvog su oblika post-covid glavobolje i javljaju li se često? 

Razina boli se razlikuje od osobe do osobe, a virusna oboljenja često će uzrokovati napad migrena kod osoba koje ih inače imaju, pojasnio je dr. Adalja. Kod osoba koje nemaju često glavobolja jakih kao što je migrena, često će se kao posljedica bolesti javiti glavobolja na području sinusa i ona tenzijska. Nije potpuno jasno koliko se često javlja i zašto kod osoba koje su se oporavile od infekcije. 

Većina pacijenata će glavobolje imati u akutnoj fazi bolesti, što znači u periodu kada je bolest na vrhuncu, a to je i uobičajeno kod virusnih oboljenja, kada je bol u tijelu ili u glavi česta, navodi infektolog dr.  Amit Sachdev. 

Jedna je studija od prošle godine pokazala nekoliko zanimljivosti. Prikupljali su se podaci od 200 osoba koje su imale bolest i koji su opisivali svoje simptome nakon što je infekcija prošla, ili 4 tjedna nakon pozitivnog rezultata na testu ili 4 tjedna nakon što su otpušteni iz bolnice. Oko 65 posto ispitanika je prijavilo glavobolju kao simptom nakon bolesti, odmah nakon umora. 

Zašto COVID uzrokuje glavobolje? 

Ukratko – nitko ne zna. Dr. Sachdev kaže tako ali stručnjaci imaju nekoliko teorija. Jedna je da te glavobolje mogu jednostavno biti nešto što pokazuje što nam je tijelo prošlo proteklih dana ili tjedana. 

Na što morate obratiti pažnju prije kupovine vitamina? Imajte na umu 5 stvari

“U pitanju može biti manjak sna ili dehidracija”, navodi dr. Clifford Seigl, neurolog. Razlog mogu biti i lijekovi protiv bolova koje se uzima u većoj količini. To može prerasti u začarani krug kada želite spriječiti bol a uzrokujete samo još veću. 

Što s onima koji se bore protiv glavobolje i tjednima nakon što je bolest završila? U zadnjem istraživanju o ovoj temi autori su napisali da se taj simptom može razviti kod osoba koje imaju genetske predispozicije za glavobolje ili migrene radi aktivacije trigeminovaskularnog  sustava koji igra ključnu ulogu u poticanju glavobolje. Isto tako smatraju da virus može imunološki sustav staviti u fazu stalne napetosti što može uzrokovati glavobolje. 

Želite sniziti visoki tlak i paziti na srce? Ovih 7 namirnica prirodno čiste krvne žile

Jesu li glavobolje simptom dugog COVID-a? 

Ne mora značiti, a netko mora imati simptome koji traju i do 4 tjedan nakon dijagnoze kako bi se radilo o dugom COVID-u. Isto je tako puno razloga za glavobolju koje treba istražiti, a glavobolja nije čest simptom dugog covida niti je uzrokovan virusom. 

Ako glavobolje danas vladaju vašom svakodnevicom, svakako bi trebalo potražiti uzrok. Razlozi mogu biti razni, od gladi, nesanice, dehidracije, stresa, krivih namirnica… što god da je razlog, zaslužujete pronaći olakšanje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo