Zdravlje

Zdravlje

Proširene vene – liječnica savjetuje kako si pomoći kod kuće i kako liječiti

U modernom društvu vrlo je česta bolest koja se naziva kronična venska insufincijencija ili kronična venska bolest nogu. Do ovog stanja najčešće dovodi naslijeđe, trudnoća, uvjeti života i rada, dugo stajanje i sjedenje, debljina, oralni kontraceptivi i fizička neaktivnost.

Promijenjene površinske vene mogu biti rano uočljive kao vidljive kapilare na nogama. Kapilare su najtanje promjene i najdiskretnije, a može ih biti nekoliko ili su zastupljene na većoj površini. Izraženije promjene su venule, te veće varikoziteti. Razlog nastajanja varikoziteta su oštećeni zalisci u veni radi čega venska krv stoji i time širi venu te je ona naglašenija i izvijenog izgleda.

Uz vidljive promjene na koži bolesnike često prati osjećaj zamaranja, bolova u nogama, trnaca, grčeva i svrbeža kože.

Bez liječenja se stanje bolesti nogu može pogoršati

Ako se varikoziteti ne liječe stanje se može pogoršavati, mogu nastajati upale površinskih vena, različiti dermatitisi, a može se otvoriti i rana na potkoljenici koja može zahtijevati dugotrajno liječenje.

Bolesti dubokih vena očituju se najčešće sa trombozom dubokih vena koja nastaje naglo i koju je važno na vrijeme prepoznati kako ne bi došlo do njezinih ranih ili kasnih komplikacija. Rana komplikacija duboke venske cirkulacije je plućna embolija, a kasna komplikacija duboke venske tromboze je razvoj posttrombotskog sindroma (nastaje u roku od 6 mjeseci do 2 godine nakon DVT) u kojem nastaju rane, ožiljci i promijenjena koža na potkoljenicama.

Proširene kapilare i vene vrlo su česte u našem podneblju i zastupljene su već u mladih djevojaka, a iznad tridesete godine života vidljive kod svake druge ili treće žene. Mlade djevojke  u čijim obiteljima je zastupljena bolest vena morale bi izbjegavati nikotin,dugo stajanje i sjedenje, pretjerano sunčanje i depilaciju toplim voskom jer to sve dovodi do  nastajanja kapilara. Ako su kapilare već nastale zahtijevaju liječnički pregled i terapiju od kojih je najčešća sklerozacija koja se radi u hladno doba godine.

Proširene vene i trudnoća

U trudnica je ovaj problem vrlo čest, pa se savjetuje kontrola tjelesne težine i nošenje posebnih trudničkih kompresivnih čarapa koje  sprečavaju nastajanje proširenih vena i kapilara i pomažu cirkulaciji. Nakon poroda preporučuje se pregled kod flebologa ili vaskularnog kirurga kako bi se odlučilo daljnjem načinu liječenja.

U osoba srednje i starije životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene liječenje traje cijele godine sa posebnim preporukama za svako godišnje doba.

Važno je ne zapustiti i ne zanemariti problem, jer se komplikacije liječe mjesecima. Osobe koje su u životu imale upaljenu venu ili otvoreni venski ulkus dobro znaju koliko vremena i pažnje zahtijeva terapija i  izlječenje. Stoga je potreban oprez, pogotovo u ljetnim mjesecima kada  su temperature visoke što dovodi do širenja krvnih žila i povećane sklonosti upalama.

Ako postoji i nasljedna sklonost nastajanju proširenih vena problem može biti još izražajniji, pogotovo u pušača i osoba sa  prekomjernom tjelesnom težinom. Važna je fizička aktivnost, poput šetanja  a preporučljivi su i plivanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama i dr. 

Načini i mogućnosti liječenja proširenih vena i kapilara

Nakon tuširanja  nogu i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom pozitivno će djelovati i masaža nogu od stopala prema gore.

U kupke za noge može se dodati morska sol ili par kapi eteričnih ulja poput ružmarina, lavande, kestena, borovice i mente. Kreme i gelovi koji  sadrže divlji kesten, uz eukaliptus, mentu i lavandu učvršćuju stjenke vena i kapilara i pospješuju cirkulaciju i blagotovorno djeluju na bolnost vena i otekline. Proširene vene i kapilare mogu se liječiti na nekoliko načina. Nakon pregleda kod flebologa ili vaskularnog kirurga te učinjenog ultrazvučnog pregleda (Color Doppler) venske cirkulacije nogu može se zaključiti koja je metoda najbolja, a danas je vene moguće liječiti sklerozacijom, laserskim, radiofrekventnim, ultrazvučnim i kirurškim metodama.

Sklerozacija

U liječenju kapilara najčešće se primjenjuju postupci sklerozacije koji se provode u nekoliko postupaka i laserski tretmani. Ovi se postupci rade tijekom hladnijeg doba godine jer koža koja je tretiran ne smije se izlagati suncu, a potrebno je nositi i kompresivne čarape u kojima je vruće tijekom ljeta. Sve ostale metode nisu vezane uz godišnja doba i u dogovoru s vaskularnim kirurgom odlučuje se koja je metoda za svakog pojedinog pacijenta najbolja.

5 razloga zašto bi trebali vježbati u paru

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo