Zdravlje

Zdravlje

Rad vikendom povezan je s većim rizikom od depresije

Shutterstock

Dugotrajno radno vrijeme dugoročno može ostaviti traga na mentalnom zdravlju, a negativne posljedice mogle bi se izbjeći redovitim stankama, utvrđivanjem prioriteta, odbijanjem previše obveza, radom od kuće ili fleksibilnošću kad je to moguće

Premda sve više ljudi širom svijeta radi sve više, zbog toga što tvrtke u kojima su zaposleni praktički rade 24 sata dnevno sedam dana u tjednu, još uvijek nije posve jasno kako nestanak slobodnog vremena utječe na mentalno zdravlje radnika, ističu znanstvenici u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health.

Osobito je malo podataka o razlikama između žena i muškaraca kad se radi o dnevnim rasporedima rada i njegovoj povezanosti s rizikom depresije, navode znanstvenici.

Rad nakon kraja radnog vremena opasan za zdravlje!

Za potrebe istraživanja znanstvenici su analizirali podatke o 11.215 muškaraca i 12.188 žena koji su radili u Velikoj Britaniji od 2010. do 2012.

Gotovo polovica ispitanih žena radila je manje od 35 sati tjedno, a većina muškaraca radila je dulje. Polovica žena radila je barem jedan vikend mjesečno u usporedbi s dvije trećine muškaraca.

Svakodnevni izazovi posla

U usporedbi s onima koji su radili standardni 35 do 40-satni radni tjedan, muškarci koji su radili manje imali su više simptoma depresije. Žene su imale veći rizik od depresije u slučajevima kad su radile najmanje 55 sati tjedno.

Žene koje su radile većinu vikenda imale su više simptoma depresije od onih s petodnevnim radnim tjednom. Muškarci su imali više simptoma depresije uz rad vikendom ako su uz to bili nezadovoljni radnim uvjetima.

“Rezultati studije pokazuju spolne razlike u vezama neredovitog ili dugotrajnog rada i simptoma depresije”, kaže voditeljica studije Gillian Weston s University College London.

Kako zaustaviti zlostavljanje na radnom mjestu

“Mnogo je društvenih, ekonomskih i zdravstvenih koristi od rada na dobrim radnim mjestima pa ne želimo isključiti iz toga žene”, kaže Weston. “Umjesto toga poslodavci i članovi obitelji trebali bi razmotriti kako mogu više podupirati one koji rade u dugotrajnim i neredovitim smjenama”.

Stres na poslu može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje – evo kako!

Poslodavci bi trebali shvatiti da dugotrajno radno vrijeme i radni vikendi mogu ugroziti mentalno zdravlje zaposlenika, ističe Weston.

Moramo se odmaknuti od nerealnih zahtjeva i niskih nagrada prema kulturi u kojoj će se zaspolenike cijeniti i podupirati, u kojoj će imati osjećaj da imaju kontrolu i da im je osigurano dovoljno vremena za oporavak i odmor”, dodaje Weston. “To bi koristilo radnicima oba spola i rezultiralo sretnijom i zdravijom radnom snagom što bi također koristilo poslodavcu”.

Dugotrajno radno vrijeme moglo bi ostaviti traga na mentalnom zdravlju uključujući na mogućnost da radnici odvoje neko vrijeme za društvene aktivnosti, osobne živote i odmor, kaže Sabir Giga, znanstvenik s britanskog sveučilišta Lancaster koji nije bio uključen u studiju. Žene bi više mogle osjećati taj teret zbog toga što uz redovan posao imaju više odgovornosti i više posla u kući, kaže Giga.

Napokon vikend – ove će vas aktivnosti najbolje opustiti!

“Zaposlenici možda ne mogu kontrolirati raspored rada koliko bi htjeli no još uvijek mogu poduzeti korake kako bi smanjili rizik za depresiju. To bi se moglo postići redovitim stankama, utvrđivanjem prioriteta, odbijanjem previše obveza, radom od kuće ili fleksibilnošću kad je to moguće. Također, osobe koje su prepoterećene poslom o svom problemu trebali bi moći otvoreno komunicirati s članovima obitelji i kolegama te poraditi na tome da ne razmišljaju o poslu u slobodno vrijeme”, savjetuje Giga.

Evo kako vikend utječe na vaše zdravlje

HINA

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo