Sekundarna progresivna multipla skleroza - što je i može li se usporiti njen razvoj? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sekundarna progresivna multipla skleroza – što je i može li se usporiti njen razvoj?

Shutterstock

Ako vam liječnik spomene ovu dijagnozu, to vjerojatno znači da ste prešli u novu fazu vaše bolesti. Dok ste u prethodnoj fazi imali boljih i lošijih dana, kod sekundarne progresivne multiple skleroze simptomi se uglavnom ne povlače.

Kod otprilike 85 posto bolesnika s multiplom sklerozom, bolest počinje s relapsno-remitirajućim (RRMS) oblikom. U toj fazi pojavljuju se tipični klinički simptomi multiple skleroze, koji se nakon određenog trajanja povlače – spontano ili zahvaljujući terapiji lijekovima.

Multipla skleroza – kako je prepoznati i liječiti

Fazu bolesti u kojoj su simptomi prisutni nazivamo relaps bolesti. Kada se simptomi povuku, a funkcija koja je bila oštećena potpuno ili djelomično opravi kažemo da je bolest u remisiji. Nakon određenog vremena, koje može potrajati od dva mjeseca do dvije godine, javljaju se novi relapsi, koji se također mogu u potpunosti ili djelomično povući, opet sponatano ili uz pomoć lijekova.

U sekundarno-progresivnoj fazi bolesti (SPMS) vaši se simptomi stalno pogoršavaju umjesto da dolaze i odlaze. Možda još uvijek imate faze remisije, ali se ne događaju često.

8 najvećih mitova o multiploj sklerozi

Što uzrokuje SPMS?

Nije jasno zašto se RRMS mijenja u SPMS. Neki znanstvenici smatraju da se to događa zbog oštećenja živaca do kojih je došlo u ranijoj fazi bolesti.

Dobra vijest je da neće svatko s relapsno-remitirajućim oblikom bolesti dobiti SPMS. Na žalost, liječnici još uvijek ne mogu sa sigurnošću predvidjeti kako i kojom brzinom će bolest napredovati kod svakog pojedinog pacijenta.

Vjerojatnije je da će vaša bolest preći u sekundarno-progresivnu fazu ako:

  • Ste osoba starije životne dobi
  • Već dugo bolujete od multiple skleroze
  • Imate velik broj lezija na mozgu i leđnoj moždini
  • Imate česte i ozbiljne relapse

Vitamin D štiti od multiple skleroze?

Kada bolest prelazi u sekundarno-progresivnu fazu?

Kod vrlo malog broja oboljelih od multiple skleroze bolest započinje sa sekundarno-progresivnim oblikom. Moguće je da osoba prvo ima vrlo blagi oblik relapsno remitirajuće multiple skleroze koji zbog nedostatka simptoma ili zbog vrlo blagih simptoma nije dijagnosticiran. Prije pojave lijekova kojima se bolest može modificirati, kod polovice bolesnika s RRMS-om u roku od 10 godina razvio se SPMS.

Novi tretmani promijenili su tijek razvoja multiple skleroze. Danas ti lijekovi mogu usporiti napredovanje bolesti i odogoditi prijalaz u sekundarno-progresivni oblik, premda liječnici ne mogu s preciznošću odrediti na koji vremenki rok pacijent može računati.

Što možete očekivati

Kad imate sekundarno-progresivni oblik multiple skleroze, simptomi se mogu pogoršati, ali kojom se brzinom to odvija ovisi od osobe do osobe. Možda ćete i dalje imati samo privremen relapse, ali oporavak neće biti onoliko potpun koliko je nekad bio.

Vaš liječnik će opisati vaš SPMS na temelju toga koliko je aktivna vaša bolest:

  • Aktivna (nalazite se u relapsu ili imate nove simptome)
  • Nije aktivna (nemate novih simptoma)
  • S progresijom (simptomi se pogoršavaju)
  • Bez napredovanja (simptomi se ne pogoršavaju)

Neovisno o tome koju vrstu SPMS-a imate, vaš liječnik će s vama razgovarati o liječenju kako biste upravljali bolešću i kontrolirali simptome.

Ispovijest: Moj život s multiplom sklerozom

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo