Zdravlje

Zdravlje

Simptomi raka želuca se često previde! Što još trebate znati o ovoj teškoj bolesti?

Shutterstock

Mnogi su imali problema sa želucem, kiselinom ili boli u tom predjelu, ali kada ti simptomi upućuju na nešto ozbiljnije?

“Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi; uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Muškarci dva puta češće obolijevaju od žena. Dugotrajna infekcija bakterijom H. pylori koja živi na sluznici želuca jedan je od primarnih uzročnika raka želuca. Rizik za pojavu raka je veći u osoba koje u obitelji imaju ili su imali oboljelog rođaka, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik pojave raka želuca.” pojasnio je prof. dr. sc. Milorad Opačić te dodao kako sveukupno petogodišnje preživljenje bolesnika s rakom želuca iznosi oko 30%. Tako nizak postotak uvjetovan je relativno kasnim otkrivanjem u mnogih, nakon što se je rak već proširio i na druge organe. U bolesnika u kojih se tumor nije proširio izvan želuca, petogodišnje preživljenje je oko 65%.

6 stvari koje morate znati o raku želuca, a uključuju i simptome koje ne smijete ignorirati:

1. Rak želuca ostaje jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu

Istraživanja pokazuju kako je u 10 godina u Americi broj slučajeva smanjio za 1.5 posto svake godine.

Iako se ne zna točan razlog smanjenju oboljelih, smatra se da se radi o kombinaciji faktora poput povećanog korištenja hrane koja je bila pohranjena u hladnjaku, smanjene uporabe soli i masti, dostupnost antibiotika…

Ovo su simptomi raka debelog crijeva – ne ignorirajte ih čak i ako ste mladi

2. Simptomi se često previde

U ranoj fazi raka želuca moguće je ne primijetiti simptome ili samo blage neugodnosti s probavom. “Iako simptomi mogu biti blagi i varljivi, ako ne prolaze ili se pogoršavaju, trebalo bi se odmah uputiti na medicinsku provjeru.”, napominje onkološki kirurg Robert H. Lurie sa Northwestern sveučilišta. U naprednijoj fazi se mogu pojaviti i simptomi poput krvi u stolici, povraćanja, refluksa, gubitka apetita…

3. Određeni faktori mogu utjecati na povećan rizik

Najčešće se javlja kod osoba starih iznad 55 godina, i dva put češće kod muškaraca. Bakterija H. Pylori je često odgovorna za nastanak raka želuca, a drugi faktori uključuju pretjeranu konzumaciju soli, sušene hrane, alkohola, cigareta, postojanje čireva ili izlaganje određenim kemikalijama.

10 znakova koji pokazuju da vam (hitno) treba pregled gastroenterologa

4. Brojni testovi se koriste za potvrdu dijagnoze

Ako ste primijetili simptome vaš će vas liječnik vjerojatno poslati specijalistu koji će napraviti potrebne testove kako bi se došlo do dijagnoze.

“U dijagnostici prva je pretraga gastroskopija sa biopsijom. Kod procjene proširenosti bolesti koristi se ultrazvuk, kompjuterizirana tomografija, ponekad u kombinaciji s pozitronskom emisijskom tomografijom, magnetna rezonancija i nešto rjeđe laparoskopija – uvođenje mini kamere u trbušnu šupljinu. “ pojašnjava dr. Opačić.

5. Liječenje ovisi o raznim faktorima

U obzir se uzimaju godine, opće zdravlje i povijest bolesti.

6. Klinička ispitivanja nude više opcija za tretiranja raka želuca

Za pacijente koji ispunjavaju uvijete, klinička su ispitivanja način kako pronaći najbolje lijekove tj. terapiju za pacijenata, posebno u situacijama kada ne postoji druga opcija.

Ovih 10 jednostavnih pravila pomoći će vam da živite zdravije i dulje

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo