U koju je ruku najbolje primiti cjepivo? Evo što savjetuju stručnjaci - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

U koju je ruku najbolje primiti cjepivo? Evo što savjetuju stručnjaci

Shutterstock 1767084407

Diljem svijeta se ljudi cijepe kako bi se zaštitili od koronavirusa.

Kako je cjepivo postalo dostupno za sve, brojna su pitanja koja se javljaju o sigurnosti istog. Baš poput većine cjepiva i ovo se daje u gornji dio ruke. Nakon prve doze se očekuje i druga, a daje se u periodu od oko mjesec dana.

Koje nuspojave možemo očekivati?

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 88 %, dok je 12 % prijava ocijenjeno ozbiljnima. Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na: povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu, bol u zglobovima.

Rijetke i očekivane nuspojave

Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova). Može se javiti glavobolja, povišena temperatura i bol na mjestu primjene cjepiva). Koje su ozbiljnije nuspojave zabilježene? Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Znate li koja je krvna grupa sklonija stvaranju krvnih ugrušaka? Evo odgovora

Što je to COVID ruka?

Ako ste primijetili osip oko mjesta na koje ste primili cjepivo, može se raditi o COVID ruci, stoji na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Medicinskim rječnikom, radi se o zakašnjeloj reakciji kože.

Kako odabrati ruku u koju ćemo primiti cjepivo?

Možete odabrati sami ruku u koji želite cjepivo, a ono se ne razlikuje puno od ostalih cjepiva, pa nema pravog ili krivog izbora. Liječnik može savjetovati, ali konačna je odluka na vama. Jedni će reći kako bi se trebala odabrati dominantna ruka jer se njome više služimo i više je mičemo, pa tako i utječemo na krvotok. To znači da ćemo stalnim pokretnima i ublažiti osjećaj boli i skratiti trajanje simptoma. Ali kako bol može potrajati i do dva dana nakon cijepljenja, ako odaberete ruku koja nije dominantna, ništa vas neće sprečavati u obavljanu posla.

Kakve veze ima visoki tlak s aritmijama i jesu li aritmije opasne po život? Kardiolog razbija najčešće mitove

Možemo li i odabrati u koju ćemo ruku primiti drugu dozu cjepiva?

Odgovor je i u ovom slučaju pozitivan! Možete odabrati u koju će vas ruku cijepiti i prilikom primanja druge doze.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo