Upitali smo ljekarnicu kako uštedjeti na lijekovima i dodacima prehrani: Evo što nam je rekla - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Upitali smo ljekarnicu kako uštedjeti na lijekovima i dodacima prehrani: Evo što nam je rekla

Shutterstock

Od pregleda liječnika i nabave lijekova do zdravstvenog osiguranja… Puno se novca može potrošiti na zdravlje, ali ako se malo poigrate detektiva i počnete uspoređivati cijene i tražiti najbolje ponude, možete uštedjeti puno novca.

No na pitanje štede li pacijenti na bezreceptnim lijekovima (tzv. OTC- od eng. over the counter) i dodacima prehrani naša sugovornica, mag. pharm. Petra Križan iz vlastitog iskustva govori kako je najjednostavniji odgovor – ne, ne štede.

“Nakon završetka preduge krize, a i prije početka pandemije Covida, naši su pacijenti bili spremni ulagati u svoje zdravlje i poboljšavanje kvalitete života. Možda nas je ova pandemija sve dodatno uzdrmala i donijela osjećaj nesigurnosti u naše živote te smo svjesni da moramo uložiti i u prevenciju i liječenje da bismo je lakše prebrodili. Život zbog mikrobiološkog uzročnika nije nikad više trebao postati toliko krhak pa upravo zato sada želimo živjeti kvalitetnije i ispunjenije”, ističe te dodaje kako pacijenti danas znaju da uz malo truda mogu pronaći povoljniji proizvod i uslugu, te da se čini kako se u većini slučajeva ne traži jeftiniji proizvod, već onaj koji će im pružiti najviše koristi u odnosu na cijenu. U polju dodataka prehrani i kozmetike u ljekarnama je uistinu mnoštvo akcija prema krajnjim potrošačima.

“Velik dio građana to prati i trudimo im se prenijeti sve informacije vezane uz datume i trajanje akcija, bilo popusta ili primjerice posebnih pakiranja. Upravo preko same riječi akcija razni portali, neke novine i drugi mediji pokušavaju privući veliki broj kupaca. Nažalost, često se nude proizvodi nepotpuno definiranog sastava iza kojih stoje sumnjive izjave o brzom uklanjanju većine ili čak svih naših tegoba. Ne postoji univerzalna biljka, vitamin ili lijek protiv svih bolesti i vjerujem da su moje kolegice i kolege kao i ja najsretniji kad nekog pacijenta odgovorimo od kupovine nepotrebnog ili čak i moguće opasnog proizvoda” zaključila je mag. Križan.

Lijekove nikada ne uzimajte uz ove napitke jer mogu smanjiti djelovanje

Evo što još savjetuje magistra Križan kada je u pitanju kupovina proizvoda u ljekarnama.

PROVJERAVAJTE INFORMACIJE

Koliko je pacijenata, korisnika ili kupaca koji ulaze u naše ljekarne, toliko je i različitih osobnosti kojima pristupamo i trudimo se jednako posvetiti. Korisnike naših zdravstvenih usluga svakako bih pohvalila jer se sve više trude informirati i upotpuniti vlastito znanje. Susrećemo se s pacijentima sumnjičavim prema skoro svemu do onih koji spremno slušaju svoje liječnike obiteljske medicine i specijaliste. Svi smo svjesni da danas nije problem pronaći neku informaciju ili odgovor na pitanje; nude nam se internetske tražilice, brojne društvene mreže i forumi. Izazov leži gdje i kako pronaći i prepoznati točnu informaciju, odnosno, kako profiltrirati veliki broj podataka. Stoga smo sretni kad nam u konačnici dolaze naši pacijenti da im pomognemo u tome i mi smo često krajnji zdravstveni radnici koji utječu na njihove odluke. Sve češće građani dolaze točno po određeni proizvod ili zahtijevaju precizne informacije, tako da su i pred nama ponekad pravi izazovi u pronalaženju željenih odgovora.

Sistematski pregled iznimno je važan i kad je visoki tlak u pitanju: Liječnica pojašnjava zašto

NE GOMILAJTE LIJEKOVE

U posljednje je dvije pandemijske godine porasla potražnja za određenim vitaminima, mineralima i dodacima prehrani. Opravdano sve nas više shvaća važnost suplementacije vitaminima D i C te mineralima cinkom i selenom kao pomoć imunološkom sustavu te dodacima prehrani s beta glukanom ili matičnom mliječi. Iako smo relativno malo tržište, na njemu se redovito pojavljuju novi proizvodi, slični drugima ili novijih djelatnih tvari. Danas je u tako širokoj ponudi gotovo nemoguće ne pronaći nešto „za sebe“. Htjela bih opet napomenuti da u ljekarni naglasite koje lijekove pijete i bolujete li od nekih kroničnih bolesti. Smatram da ipak nema potrebe od gomilanja prevelikog broja bezreceptnih lijekova i dodataka prehrani u kućnim ljekarnama.  Time povećavamo mogućnost dupliciranja terapije, a često nam i pacijenti donesu vrećice pune proizvoda isteklog roka trajanja.

UVIJEK PITAJTE ZA SAVJET

Biti dobar farmaceut, kolega, zaposlenik sve je zahtjevnije i izazovnije i mislim da ne kažem krivo da nam je žao ako nismo u nekom trenutku dali sve od sebe. Ipak, farmaceuti uistinu jesu najdostupniji zdravstveni radnici stoga nas uvijek priupitajte ako nešto treba dodatno pojasniti ili vam pomoći kako bi svi lakše prevladali nepredvidive trenutke pred nama te spriječili moguće neželjene događaje.

 *Ovo je viđenje ljekarnice proizašlo iz vlastitog iskustva, no podaci mogu ovisiti o regiji Hrvatske gdje se ljekarna nalazi, kao i veličini samog mjesta, a možda i poziciji ljekarne unutar toga mjesta.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo