Zdravlje

Zdravlje

Pionirska terapija smanjuje rizik od raka vrata maternice do 35 posto

Shutterstock

Britansko desetogodišnje istraživanje pokazalo je da primjena indukcijske kemoterapije prije standardnog tretmana povećva šansze z preživljavanje i smanjuje rizik od povrata karcinoma

Pacijentice s rakom grlića maternice koji primaju početnu terapiju lijekovima prije standardnog liječenja imaju za trećinu manje šanse da umru ili da se bolest vrati, pokazuje studija.

Tim sa Sveučilišta u Londonu angažirao je 500 pacijentica da sudjeluju u desetogodišnjem ispitivanju. Sve su imale rak vrata maternice koji je bio dovoljno velik da se može vidjeti bez mikroskopa, ali se nije proširio, piše Daily Mail.

Naime, unatoč napretku medicine i poboljšanim tehnikama posjednjih desetljeća, ova vrsta raka se vraća u 30 posto slučajeva.

Simptomi raka vrata maternice često su nespecifični – ovih 5 otkriva uznapredovali stadij bolesti

Tijekom ovog istraživanja svaka je sudionica primila standardni tretman kemozračenja, ali neki su prvo dobili indukcijsku kemoterapiju.

Intenzivno liječenje, koje koristi lijekove za uništavanje što je više moguće stanica raka, povećavajući dobrobit kemozračenja, povezano je s određenim rizicima i možda nije prikladno za svakoga.

No početna analiza otkrila je da je nakon pet godina 80 posto onih koji su primili oba tretmana bilo živo, a kod 73 posto rak se nije vratio ili proširio. U standardnoj liječenoj skupini, 72 posto bilo je živo, a 64 posto nije vidjelo povratak ili širenje raka.

Naše ispitivanje pokazuje da ovaj kratki ciklus dodatne kemoterapije primijenjen neposredno prije standardne primjene kemoterapije i zračenja može smanjiti rizik od povratka raka ili smrti za 35 posto. Ovo je najveći napredak u ishodu ove bolesti u više od 20 godina, rekla je dr. Mary McCormack, glavna istraživačica studije.

Shutterstock

Treći najčešći rak u žena u Hrvatskoj

Većina slučajeva raka vrata maternice javlja se kod žena u ranim 30-ima. U 99,7% slučajeva uzrokovan je kroničnom, neliječenom infekcijom HPV-om. U Hrvatskoj je ovo treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). U posljednjih pet godina u Hrvatskoj godišnje prosječno od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre njih više od 100.

Prema Cancer Research UK, koji je financirao studiju, petogodišnja stopa preživljenja za rak grlića maternice je oko 70 posto.

Budući da su lijekovi potrebni za indukcijsku kemoterapiju – karboplatin i paklitaksel – jeftini, dostupni i već odobreni za upotrebu kod pacijenata, istraživači kažu da bi se mogli relativno brzo uključiti u standardno liječenje.

Vrijeme je sve kada liječite rak. Ne samo da može smanjiti šanse da se rak vrati, već se može brzo izliječiti pomoću lijekova koji su već dostupni diljem svijeta, rekao je dr. Iain Foulkes, izvršni direktor za istraživanje i inovacije u Cancer Research UK.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo