Zdravlje

Zdravlje

6 simptoma osteoporoze kod muškaraca

Teško je znati prijeti li nam gubitak koštane mase, slabljenje mišića i nestabilan korak – stanje poznato kao osteoporoza.

Osteoporoza već danas ima u svijetu epidemijske razmjere, ali je teško odrediti opseg tog problema. Procjenjuje se da  zahvaća oko 8 do10 posto svjetske populacije. Statistika stalno upozorava da su gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac tijekom života izloženi riziku od nastanka osteoporoze.

Kako prepoznati faktore rizika kod muškaraca?

Ipak, kako prenosi activebeat.com, postoje načini na koje se me ustanoviti nalazite li se u rizičnoj skupini. Saznajemo koji su glavni simptomi i znakovi gubitka koštane mase kod muških pacijenta.

1. Bol u mišićima i grčevi

Kada se spomene osteoporoza, misli se često samo na bolne kosti, no bolni mišići i grčevi mogu također biti signal promjena. Ukoliko imate ove probleme, detaljno ih ispričajte liječniku.

2. Aktivnosti vam zadaju poteškoće

Većina zdravstvenih stručnjaka preporučuje odraslim osobama barem 30 -ak minuta umjerene intenzivne fizičke aktivnosti svaki dan. Ako vam fizička aktivnost teško pada zbog bolova u leđima ili zglobovima, vrijeme bi bilo da posjetite liječnika. Razmislite o razgovoru s članovima obitelji o obiteljskoj povijesti osteoporoze.

3. Manjak vitamina D

Manjak vitamin D u organizmu ne mora značiti da ćete oboljeti od osteoporoze, ali može biti jedan od faktora koji dovode do problema. Istraživači International Osteoperosis Foundation su iznijeli zaključak kako muškarci koji imaju manjak ovog vitamina ipak imaju veće šanse da će imati problema s osteoporozom. To je i razlog zašto inzistiraju da muškarci, osobito oni stariji od 50 godina, redovno provjeravaju razinu vitamina D u organizmu

4. Nokti vam se lako lome

Slabi ili lomljivi nokti mogu biti simptom osteoporoze i kod žena i kod muškaraca. Naravno, ako kopate po vrtu ili čistite kuću kemikalijama bez zaštitnih rukavica, lomljivi nokti nemaju veze sa oboljenjima već sa štetnim utjecajem okoline.

5. Više niste visoki kao nekad…

Većini je poznato kako s godinama gubimo na visini, a to se često događa i zbog osteoporoze. Kosti gube čvrstoću tako osoba izgleda kao da se “smanjila”. Iz tog je razloga dobro posjetiti liječnika ako primijetite da ste izgubili na visini, kako bi ustanovio je li to povezano s gubitkom koštane mase.

6. Problemi u usnoj šupljini

Prvi znak osteoporoze ne mora imati nikakve veze s kostima ili zglobovima. U stvari, prvi vidljivi znak značajnog pogoršanja mogu biti vidljive u jednom od posljednjih mjesta na koje ste pomislili a to su usta. Parodontitis (uvlačenje zubnog mesa) je često je prvi znak osteoporoze, prema znanstvenicima iz National Institutes of Health. Kako osteoporoza dovodi do smanjenja koštane mase, tako se zubno meso vidljivo povlači tj smanjuje. 

Ana A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo