Zdravlje

Zdravlje

Gubite kosu naočigled? Razlozi mogu ozbiljni, ali i posve banalni i lako rješivi!

Shutterstock

Oko polovice svjetske populacije pati od gubitka kose, a problem se pojačava nakon navršene 50-e godine života. Svaki dan izgubimo i do 100 vlasi kose, no to se smatra uobičajenim. Pojačani gubitak kose ne mora uvijek biti razlog za ozbiljnu zabrinutost, ali potrebno je odmah reagirati da bi se spriječile teže posljedice.

Na terapiji ste lijekovima

Bcite još jednom oko na moguće nuspojave lijeka koji uzimate – gubitak kose lako bi se mogao nalaziti na tom popisu.

Lijekovi za razrijeđivanje krvi, anabolički steroidi, lijekovi za artirits, depresiju, giht, srce i visoki krvni tlak te lijekovi za akne bogati vitaminom A mogu u nekim slučajevima biti krivci za gubitak kose.

Androgenetska alopecija

Nedavno ste postali majka

Tijekom trudnoće ste možda primijetili da vam je kosa bujna i prekrasna, a razlog tome su hormoni koji sprečavaju ispadanje kose koju uobičajeno svakodnevno gubite. Nakon porođaja ova kosa počinje ispadati što se vama čini kao pojačani gubitak kose i može izazvati nepotrebnu zabrinutost. Nakon 3 do 6 mjeseci sve se vraća u uobičajenu ravnotežu.

U trudnoći kosa zahtjeva posebnu njegu: Evo što izbjegavati, a što raditi

Imate manjak željeza

Željezo u organizmu pomaže u održavanja zdravlja kose. Kad razina ovog minerala padne ispod normalne razine, moguće je da kosa počne pojačano ispadati.

Manjak željeza prije ćete primijetiti po drugim simptomima, poput krhkih noktiju, žute ili blijede kože, kratkog daha, opće slabosti ili ubrzanih otkucaja srca.

Pojačano ispadanje kose i smanjen broj nosača željeza

Pod pojačanim ste stresom

Ponekad se može dogoditi da dugotrajna izloženost jakom stresu utječe na imunološki sustav na način da se on okrene protiv vlastitog organizma i – među ostalim – napadne folikule kose. Pojačana briga i anksioznost mogu usporiti rast kose što će uzrokovati pojačano ispadanje dok se češljate.

Sve što niste znali o opadanju kose

Ne konzumirate dovoljno proteina

Tijelo kojem nedostaje bjelančevina pronalazi način da ih sačuva gdje god može, a to uključuje zaustavljanje rasta kose. Oko 2 do 3 mjeseca nakon toga, kosa počinje ispadati.

Uključite u svakodnevnu prehranu više mesa, jaja, ribe, orašastih plodova, sjemenki i graha kako biste organizmu osigurali dovoljnu količinu proteina.

Proteini su IN: 10 razloga zašto ih morate konzumirati

Uzimate hormonalnu zaštitu protiv začeća

Hormonalna kontracepcija, kao što su pilule, implantati, injekcije, vaginalni prsteni i flasteri mogu izazvati gubitak kose, a osobito su tome sklone žene koje su u obitelji već imale sličan slučaj. Vaš liječnik može preporučiti nehormonsku opciju koja će spriječiti daljnji gubitak kose.

Pojačano mi ispada kosa, a hormoni su mi u redu

Nemilosrdni ste prema svojoj kosi

Ponekad ste sami krivi za pojačani gubitak kose, a razlog se krije u načinu na koji je održavate. Pretjerana upotreba šampona, grubo četkanje i stiliziranje mokre kose, prejako trljanje ručnikom ili prečesto četkanje mogu oštetiti dlaku i uzrokovati pojačani gubitak kose.

Muškarci, zaustavite opadanje kose na vrijeme

Vrući zrak i kemikalije nisu prijatelji vaše kose

Svakodnevno korištenje sušila, električnih uređaja za uvijanje i ravnanje kose pojačano isušuju dlaku zbog čega se ona lakše lomi i ispada. Isti učinak imaju boje za kosu, izbjeljivači, kolor šamponi…

Pravilna njega kose!

U pozadini je nekog drugog zdravstvenog stanja

Gubitak kose simptom je više od 30 bolesti, uključujući sindrom policističnih jajnika, lišajeva na vlasištu, poremećaj štitnjače i neke autoimune bolesti. Također, kosa može pojačano ispadati kada imate gripu, visoku temperaturu ili infekciju.

6 razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti

Pušač ste

Vaša kosa nije imuna na štetu koju pušenje radi cjelokupnom organizmu.

Otrovi iz dima cigarete negativno utječu na folikule kose sprečavajući njezin rast i potičući pojačano ispadanje.

4 rješenja za krhku kosu

Prolazite kroz menopauzu

Hormonalne promjene koje se događaju ulaskom u menopauzu mogu prouzročiti pojačan gubitak kose. Problemi bi trebali nestati nakon 6 mjeseci, ali ako primijetite da se problem pojačava ili da osobito gubite kosu na određenom dijelu (npr. na vrhu glave), razgovarajte sa svojim liječnikom. Možda se radi o ženskoj ćelavosti koja se može liječiti.

Plaši li vas gubitak kose?

Bolujete od poremećaja prehrane

Anoreksija i bulimija mogu uzrokovati pojačan gubitak kose, jer vaše tijelo ne dobiva hranjive tvari koje su mu potrebne za rast i održavanje zdrave kose.

Kod liječenja ovih poremećaja potrebna je suradnja tima stručnjaka: psihijatra, dijetetičara i drugih medicinskih stručnjaka.

Najčešći uzroci ispadanje kose i njihova rješenja

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo