Zdravlje

Zdravlje

Sekundarno utapanje – prepoznajte simptome i spasite život djetetu!

Pažljivo pratite svaki pokret svog djeteta dok pliva ili se igra u bazenu i u morskome plićaku. Vodite računa da je spasilac uvijek u blizini i pritom nikada ne ostavljate dijete samo blizu vode – čak i u kadi. Ali još uvijek možete učiniti više da biste bili sigurni: naučite prepoznati znakove opasnosti sekundarnog utapanja i što odmah trebate učiniti.

Zdravstveni stručnjaci definiraju utapanje kao poteškoće s disanjem do kojih dolazi nakon što se dišni putovi napune vodom. Uglavnom se to događa tijekom plivanja ili kupanja, ali može biti i rezultat običnog nakupljanja vode u ustima ili ako se dijete smoči. Premda utapanje može završiti fatalno, to ne mora uvijek biti tako. Ukoliko na vrijeme stigne pomoć, žrtva može bez ikakvih posljedica preživjeti utapanje.

Zasigurno ste već čuli za pojmove “suho utapanje” ili “sekundarno utapanje”. To zapravo nisu medicinski pojmovi, ali oni ukazuju na rijetke komplikacije dok kojih može doći i za koje biste trebali znati, osobito kad se radi o djeci.

Tijekom „suhog utapanja“ voda nikada ne dopire do pluća. Umjesto toga, udisanje vode uzrokuje grčenje i stezanje glasnica. To blokira dišne puteve i otežava disanje. Znakove suhog utapanja trebali biste odmah primijetiti ​​- neće se dogoditi iznenada par dana kasnije.

“Sekundarno utapanje” još je jedan termin kojim se koristimo za opisivanje komplikacija koje nastaju zbog utapanja, a do njih dolazi kada voda dospije u pluća. Tamo može iritirati sluznicu pluća i izazvati nakupljanje tekućine, što uzrokuje stanje koje se naziva plućni edem. Ukoliko odmah ne primijetite da dijete ima poteškoće s disanjem (prvi simptom uobičajeno je kašalj), u sljedeća 24 sata stanje se može drastično pogoršati.

Premda su oba navedena stanja vrlo rijetka i predstavljaju svega 1-2 posto svih slučajeva utapanja, važno je znati prepoznati simptome na vrijeme i odmah reagirati.

Prepoznajte simptome!

Komplikacije pri utapanju mogu uključivati:

  • Kašalj
  • Bol u prsima
  • Probleme s disanjem
  • Izraziti umor i pospanost

Kod djeteta možete primijetiti i promjene u ponašanju kao što su razdražljivost ili pad razine energije, što je posljedica činjenice da mozak ne dobiva dovoljno kisika.

Što trebate poduzeti?

Ako vaše dijete ima problema s disanjem nakon izlaska iz vode, potražite liječničku pomoć. Iako će u većini slučajeva simptomi nestati sami od sebe, važno je da liječnik pregleda dijete.

Većina komplikacija uspješno se liječi ukoliko na vrijeme potražite liječničku pomoć. Ukoliko je dijete imalo nezgodu u vodi, zadatak roditelja je da pomno prati sve promjene u sljedeća 24 sata.

„Ukoliko se simptomi ne povuku ili se pogoršaju ne vodite dijete pedijatru nego ga odmah odbacite u ambulantu hitne pomoći. U hitnoj službi liječnici će napraviti rentgensku snimku pluća i djetetu dati intravenoznu terapiju te ga zadržati na promatranju. To nije moguće obaviti u pedijatrijskog ambulanti“, upozoravaju liječnici.

Ako liječnici odluče zadržati dijete u bolnici na neko vrijeme vjerojatno će mu biti pružena dodatna njega. To znači da će liječnici detaljno pregledati njegove dišne puteve i pratiti razinu kisika u krvi. Ukoliko dijete ima ozbiljnih poteškoća s disanjem, možda će ga liječnici intubirati i tako mu pomoći dok se funkcija disanja ne normalizira.

Djelujte preventivno!

Najbolje što možete učiniti za svoje dijete jest da spriječite da dođe do utapljanja. Evo što savjetuju stručnjaci:

  • Uvijek nadzirite dijete kad se nalazi u blizini vode
  • Ne puštajte dijete da pliva na mjestima gdje nema spasilaca
  • Nikad ne ostavljajte dijete samo u vodi premda je plivač
  • Nikad se ostavljajte bebu bez nadzora u blizini bilo koje količine vode – čak ni u vlastitome domu

Tinejdžeri su također rizična skupina jer kod njih može doći do utapanja povezanog s konzumacijom alkohola ili droga stoga se potrudite da razumiju sve opasnosti kojima su izloženi u takvim situacijama.

Ne dopustite da vam pažnja popusti, čak i kad je u pitanju vrlo plitka voda. Do utapanja može doći u kadi, wc školjki, umjetnom jezercu u vašem dvorištu ili malom bazenu na napuhivanje koji ste djetetu postavili na terasu.

Kako naučiti dijete plivati (1. dio)

Kako naučiti dijete plivati (2.dio)

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo