Kako se nositi s lošim i negativnim osjećajima nakon poroda? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako se nositi s lošim i negativnim osjećajima nakon poroda?

Period nakon poroda je vrlo osjetljiv, kod nekih žena manje, a kod nekih više. Neke žene postaju zbunjene, razdražljive i potištene, a evo što u tim slučajevima savjetuje naša psihologinja.

Izdvajamo pitanje jedne naše čitateljice i savjet psihologinje Kristine Bačkonje.

Pitanje:

Imam 36 godina i rodila sam prije tri mjeseca i jako sam emotivna. Pročitam nešto negativno i to utječe na mene. Ljubav prema bebi i suprugu izaziva mi buru osjećaja, krenu suze unatoč sreći. Sretna sam, ali osjećam depresiju. Nemam apetita, želim biti među ljudima, bolje se osjećam gdje ima ljudi, doma kao da ću svisnuti kad suprug radi. Pozitivni ljudi kažu da će poslije kiše sunce, ja sam korak ispred i kad je sunce, žalostim se unaprijed jer poslije toga mora biti kiša. Bojim se bolesti, da beba ne oboli, suprug, ja ili obitelj. Bojim se negativnog što može biti,a ne mora. To je jače od mene. Nalazim potencijalne probleme. Sjetim se nečeg i svakakve scenarije imam… Primjerice, odjednom mi je madež sumnjiv i bila sam sva žalosna i u scenarijima da ne želim ‘ostaviti’ supruga i bebu… Išla sam na pregled jer nisam funkcionirala i bilo je sve u redu. Kome da se obratim, kako si pomoći? Ovo kao da nisam ja… Paničarenje oko zdravstvenih problema je postojalo i prije poroda. Perfekcionist sam, svaka stvar ima svoje mjesto, ne idem spavati ako sam ostavila nered. 

Vježbanje u trudnoći – što je dozvoljeno, a što ne?

Odgovara Kristina Bačkonja, dipl. psiholog:

Činjenica je da ste trenutno u vrlo osjetljivom periodu koji je kod nekih žena nakon poroda izražen više, a kod nekih manje. Naime, zbog promjene razine pojedinih hormona nakon poroda moguće je da žena postane uznemirena, potištena, razdražljiva, zbunjena…

Moj savjet je da se obratite stručnjaku za pomoć (psihijatru, psihoterapeutu) kako bi zajedno s njim vidjeli kako si možete pomoći. Psihoterapeut vam može pomoći da se naučite nositi sa svim strahovima koji se javljaju te da dobro funkcionirate u svakodnevnom životu. U nekim situacijama je potrebna terapija medikamentima, no ona nikada ne bi trebala biti jedini način već isključivo dodatak (ako su tegobe jake) uz terapiju razgovorom.

Donosimo odgovore na pitanja koja se bojite postaviti o porodu

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo