Zdravlje

Zdravlje

Ovih 6 čimbenika povećava rizik od razvoja raka dojke

Mjesec listopad posvećen je podizanju svijesti javnosti o raku dojke.

Cilj je naglašavanje važnosti prevencije te prilika da se podsjetimo koliko je važno brinuti se o zdravlju te pomoći onima koji su oboljeli. Po pojavnosti i smrtnosti, rak dojke je već dulje vrijeme među vodećim uzrocima raka u žena. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju 96%. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo odgovaraju na ključna pitanja o raku dojke.

Prim. Ljerka Eljuga otkriva “glavne krivce” koji mogu dovesti do raka

Što je rak dojke?

Rak dojke zloćudna je bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.     

Kakve su statistike u Hrvatskoj?

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2017. godini zabilježene su 2767 novooboljele žene, a od ove zloćudne bolesti umrle su u 2019. godini 752 žene. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena, upozorava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.     

Tko može dobiti rak dojke?

Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

Koji su najvažniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke?

 1. Dob
 2. Prva menstruacija prije 12. godine života
 3. Menopauza nakon 50. godine života
 4. Nerađanje ili rađanje poslije 30. godine života
 5. Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
 6. Prethodna bolest dojke

Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim!

 • Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
 • Pretilost
 • Povećana konzumacija alkohola
 • Pušenje
 • Izloženost radioaktivnom zračenju

Kada treba napraviti mamografiju?

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice.

Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da mamografija ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.

Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporučuje se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.

Štetan i neugodan pregled? Onkologinja razbija 3 najčešća mita o mamografiji

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo