Zdravlje

Zdravlje

Postoji li veza između grudnjaka i raka dojke?

Unatoč raširenom uvjerenju, nošenje grudnjaka nije povezano s razvijanjem raka dojke, pokazalo je najnovije istraživanje.

Među mnogim ženama prisutan je strah kako nošenje grudnjaka može značiti povišen rizik od razvijanja raka dojke u kasnijoj dobi, nakon menopauze. Tu bojazan pokušavaju rezonirati činjenicom da je ova maligna bolest češća u razvijenim zemljama u kojima je nošenje grudnjaka “normalna stvar”, za razliku od nerazvijenih zemalja te nelagodnim osjećajem neprestane “zbijenosti” grudi. Američki su znanstvenici stali na kraj nagađanjima i došli do zaključka kako nošenje grudnjaka nije nimalo povezano s rakom dojke.

“Našom je studijom ustanovljeno kako ne postoje dokazi da nošenje grudnjaka povisuje rizik od raka dojke kod žena. Rizik je bio sličan bez obzira na to koliko su sati dnevno žene nosile grudnjak, je li on imao podstavljenu žicu ili na dob kada su počele nositi grudnjak”, komentirala je Lu Chen, voditeljica istraživanja Odsjeka za znanosti javnog zdravstva Istraživačkog centra za rak Fred Hutchinson.

Njen je tim analizirao podatke 454 žena s invazivnim duktalnim karcinomom i 590 žena s invazivnim lobularnim karcinomom – dvije najčešće vrste raka dojke, a njihove su podatke usporedili s kontrolnom skupinom žena koje nisu imale malignu bolest. Sve su ispitanice prošle menopauzu i bile stare između 55 i 74 godina.

Istraživači su u nizu razgovora s ispitanicama saznali sve o njihovoj obiteljskoj anamnezi i reproduktivnom zdravlju, a također su analizirali njihove navike niošenja grudnjaka, uključivši kada su počele nositi frudnjak, koja je njihova veličina, koliko sati dnevno su ga nosile i sl.

Studija je objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Zašto je samopregled toliko bitan i kako ga napraviti?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo