Zdravlje

Zdravlje

Što ginekolog želi da znate o kućnim testovima na trudnoću – koliko su doista pouzdani?

U našu rubriku Halo, doktore svakodnevno stižu pitanja vezana za kućne testove za trudnoću.

Izdvojili smo dva u kojima mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva objašnjava sve što trebate znati prije njihove primjene.

Beta HCG hormon

Pitanje:

Imam jedno pitanje u vezi sa beta HCG hormonom. Može li se taj hormon identificirati s  kućnim testovima za trudnoću tokom čitave trudnoće tj. hoće li pokazati pozitivan rezultat i u npr. četvrtom/petom mjesecu trudnoće ili u trudnoći u nekom periodu dođe to pada tog hormona?

Odgovor:

HCG odnosno humani korionski gonadotropin je hormon kojeg proizvodi posteljica i njegovo prisustvo određujemo kućnim testom na trudnoću iz uirna budući da se izlučuje putem bubrega. Kućni testovi na trudnoću su u pravilu samo kvalitativni odnosno pozitivni ili negativni. Stanje tehnologije današnjih testova je takvo da su oni vrlo točni (nema ni lažno pozitivnih niti lažno negativnih). Ukoliko je test pozitivan u pravilu se radi o trudnoći. Osjetljivost testova je zapravo izvrsna i uglavnom je to 50 i. j. (internacionalnilh jedica – dakle sve je internaconalno standardizirano) a takva koncentracija HCG-a je prisutna u urinu žene otprilike dan prije očekivane menstruacije (za koju još zapravo ne znamo da će izostati).

Zato uobičajeno kažemo ženama da ukoliko je izostala očekivana menstruacija mogu već drugi dan iz prvog jutarnjeg urina učiniti test na trudnoću i on će ukoliko se radi o trudnoći biti pozitivan. Kažemo iz prvog jutarnjeg urina jer je tada koncentracija HCG-a najviše i tada je test najtočniji.

U ranim stadijima trudnoće razina hormona brzo raste i doseže koncentracije od više desetina tisuća internacionalnilh jedinica i takva ostaje tijekom cijele trudnoće. Nakon poroda djeteta i posteljice (koja prozivodi HCG) koncentracija HCG-a u tijelu žene je još uvijek nekoliko desetina tisuća i.j i potrebno je nekoliio tjedana da se vrijednost negativizira. Izlučivanje hormona nakon poroda je da se u normalnim okolnostima svakih 2 dana koncentracija mora prepoloviti. Treba napomenuti da nema znatne razlike u osjetljivosti kućnih testova na trudnoću između onih najjeftinijih koji koštaju 30-40 KN a i onih koj koštaju do 200 KN. Rekoh da su kućni testovi samo kvalitativni, dakle pozitivni ili negativni. Ukoliko se želi znati točnu koncentraciju HCG-a tada se testovi rade iz krvi i oni su još osjetljiviji – njhova osjetljivost je 5 i.j.

Zašto je test pozitivan ako nema trudnoće?

Pitanje:

Rodila sam 24. travnja ove godine. Prvu menstruaciju nakon poroda dobila sam kad je beba bila stara 4 i pol mj. Sad ima 6 i pol mj.i druge menstruacije još nema. Radila sam test na trudnoću, bio je pozitivan. Radi se o odnosima koji su bili odmah nakon prve menstruacije, recimo prije nekih 7-8 tjedana. Danas na pregledu ginekolog nije vidio nikakvih naznaka da je u pitanju trudnoća. Je li moguće da je tolika razlika između ciklusa nakon poroda? Dojim bebu i noću i danju. I ako je uzv uredan i nema trudnoće, zašto je test bio pozitivan?

Odgovor:

Za vrijeme dojenja se izlučuje hormon koji se zove prolaktin. Podražaj na bradavicu dojke je podražaj za lučenje prolaktina – hormona koji s jedne strane stimulira produkciju mlijeka – što je poželjno i što se očekuje. S druge strane taj isti prolaktin remeti rad jajnika i toj učinak je od žene do žene različit. Kod nekih žena dok imaju dijete i jedanput na dan na prsima nemaju menstruaciju – te žene su jako osjetljive na vlastiti prolaktin i to je jedna krajnost, do druge krajnosti da možete dojiti 8 puta na dan i imati redoviti ciklus – te su pak žene potpuno neosjetljive na svoj prolaktin. Najčešća situacija je upravo ono što se događa kod vas kada je proteklo više od 6 mjeseci nakon poroda, a to je da nivo prolaktina već niži nego nakon poroda i samo donekle remeti ciklus i jer osim što dojite pojedine obroke na prsima zamijenite drugom hranom, imate neredovite cikluse i posljedično možete i zanijeti.

Na to Vas je posve sigurno trebalo upozoriti na prvom pregledu nakon poroda – dakle, činjenica koja se dosad često prenosi u ”usmenoj narodnoj predaji”- kada dojiš nema nemanstruacije i ne možeš ostati u drugom stanju i druga činjenica kada i uslijedi menstruacija uz dojenje nema nikakvih pravila i nema računanja plodnih i neplodnih dana. Stoga je trajanje izostanka menstruacije i stvarno trajanje trudnoće u vašem slučaju potpuno neopouzdano.

Današnji testovi na trudnoću su u pravilu vrlo pouzdani i ukoliio je test pozitivan tada se radi o trudnoći. Test na trudnoću je pozitivan i tjedan dana prije nego što se trudnoća može vidjeti na pregledu. Ukoliko ginekolog pregledom nije vidio trudnoću tada treba učiniti nalaz ßHCG-a iz krvi. To je isti hormon čija se prisutnost određuje i u kućnom testu trudnoću. Kada se odredi taj isti hormon iz krvi, to je određivanje i kvantitativno, dakle pokazuje se i njegova koncentracija u krvi. Osjetljivost testa iz krvi je na 5 i.j. Osjetljivost uobičajenilh, kućnih testova je 50i.j. a UZV pregledom trudnoća se dijagnosticira kada je u krvi 500-700 i.j. Ukoliko pregledom nije viđena trudnoća ne znači da trudnoće doista i nema. Siguran sam stoga da vam je preporučeno da učinite nalaz ßHCG –a i nakon uvida u nalaz će se odlučiti o daljem postupku.

Što nutricionistica želi da znate o omega-3 masnim kiselinama i bolesti COVID-19? Jako je važno

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo