Med u prvih 30 minuta od konzumacije iznimno brzo diže razinu šećera u krvi. No ti šećeri iz meda drugačije se razgrađuju od onih običnih i puno su niži tijekom sljedeća dva sata od onih “običnih”.
Uz to, sirovi med potiče jaču proizvodnju inzulina što objašnjava zašto šećer u krvi nakon konzumiranja meda pada više nakon sat vremena nego kada se konzumira “obični šećer”.
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Teheranu bavilo se utvrđivanjem utjecaja konzumacije meda na dijabetičare. Tijekom osam tjedana koliko je trajalo kliničko ispitivanje istraživači su dokazali kako med može doprinijeti tjelesnoj težini i lipidima u krvi dijabetičara. No, ipak – uz oprez.
Kakav med mogu jesti dijabetičari?
Dakle, sirovi med puno je bolji za dijabetičare u usporedbi sa šećerom. No to ne znači da u potrebi za zadovoljavanjem svojih slatkih potreba možete posegnuti za zdjelicom meda, sjesti pred televizor i bez brige sladiti se žličicom za žličicom.
Sirovi med treba uzimati oprezno pri obolijevanju od dijabetesa. Pravilna prehrana, redovito uzimanje lijekova i kretanje tri su obavezna faktora kod obolijevanja od šećerne bolesti.
Iako je sirovi med dopušten, važno je za razumjeti kako je najveća količina sladila u medu fruktoza te da je u slučaju obolijevanja od dijabetesa važno držati unos fruktoze ispod 50 grama kako bi razine šećera u krvi i lipida bile pod kontrolom.
Poza žabe – vježba koja topi masnoće, poboljšava probavu i jača mišiće
Pri tome imajte na umu da jedna velika žlica sirovog meda sadrži 64 kalorije, 8.1 grama fruktoze i 17 grama ugljikohidrata.
Dijabetičarima koji razine šećera u krvi drže pod kontrolom preporučuje se čisti sirovi med bez ikakvih dodatnih sladila ili aditiva i konzervansa.
Cimet i med: medna mješavina za dijabetičare
Med za dijabetičare treba biti sirovi med bez ikakvih dodataka. No ipak jedan dodatak medu donijet će još koristi za dijabetičare. To je cimet.
U Ayurvedskoj medicini med se koristi kao medij koji nosi lijek po tijelu. A cimet je prirodni sastojak koji vrlo djelotvorno snižava razinu glukoze u krvi.
Med i cimet odlična su kombinacija za dijabetičare, a ova mješavina sadrži i propolis za imunitet
Cimet – genijalan začin koji štiti od prehlada i smanjuje kolesterol
Autor: Hrvoje Veber, struč.spec.oec
Foto: Shutterstock