Kajenski papar, batat, jogurt, đumbir... 10 (ne) običnih namirnica za jačanje imuniteta

imunitet

Tijekom sezone virusnih upala treba dodatno voditi računa o podizanju općeg imuniteta.

Vitaminski i drugi pripravci koji će nas “podignuti“ i olakšati nam simptome bolesti, dobra hidracija, dovoljno odmora i izbjegavanje pothlađivanja najučinkovitija su formula za ozdravljenje. Tu su, dakako, i dobro znani i svevremenski boosteri imuniteta. Iskoristite njihovu snagu i u zimskim danima...

Pobijedite herpes čajevima od nevena, matičnjaka, kamilice, bobica smreke...

1. Češnjak

Češnjak je definitivno najbolji podizač imuniteta. On je prirodni antibiotik, a sadrži snažna antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu tijelu da se bori i protiv infekcija. Redovita konzumacija češnjaka pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i upalnih bolesti kao što su obična prehlada, ali i reumatoidni artritis, upalna bolest crijeva i multipla skleroza. Osim toga, može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola. Preporučuje se konzumiranje jedan do dva češnja češnjaka dnevno.

2. Med

Utvrđeno je da dnevna konzumacija meda jača imunološki sustav. Njegova antioksidativna, antimikrobna i antibakterijska svojstva pomažu u borbi protiv infekcija od virusa, bakterija i gljivica. Med također može poboljšati vaš probavni sustav, liječiti refluks kiseline, ublažiti upalu grla, liječiti kašalj, poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin, te brzo izliječiti rane i ožiljke. Započnite svaki dan s jednom čajnom žličicom meda i čašom mlake vode da biste uživali u brojnim zdravstvenim prednostima. Ipak, svakako treba zapamtiti da djeci mlađoj od jedne godine nije preporučljivo davati med.

3. Đumbir

Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima antimikrobna, antiseptička, antibiotska i protuupalna svojstva. Ova biljka, osim što je izvrsna u prevenciji prehlade i gripe, pomaže u uklanjanju problema s disanjem, ublažava bolove u grlu kad se bolest pojavi, ali i pomaže kod problema sa želucem te smanjuje visoki kolesterol. Svakodnevno pijte jednu do dvije šalice čaja od đumbira.

4. Zeleni čaj

Flavonoidi iz zelenog čaja pomažu u borbi protiv bakterija i sprečavaju razmnožavanje virusa. Također, zeleni čaj ima mnogo moćnih antioksidanata koji pomažu u zaštiti od virusa, bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Redovita konzumacija zelenog čaja također će pomoći u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, parodontne bolesti i osteoporoze. Uživajte u umirujućoj šalici zelenog čaja nekoliko puta dnevno. Nemojte dodavati mlijeko jer će čaj učiniti manje učinkovitim za tu svrhu.

Zašto nam je važan cink? Čuva imunitet, potiče rad metabolizma, poboljšava probavu...

5. Jogurt

Kako biste poboljšali svoj imunološki sustav, uključite jogurt s aktivnim kulturama u svoju prehranu. Sojevi "dobrih" bakterija kao što je Bifidobacterium lactis u jogurtu povećavaju aktivnost stanica imunološkog sustava kako bi uništili viruse i "loše" bakterije. Te prijateljske bakterije također pomažu tijelu da apsorbira mnoge esencijalne hranjive tvari. Konzumacija jogurta na dnevnoj bazi može smanjiti učestalost crijevnih infekcija, boriti se protiv različitih vrsta virusnih infekcija, poboljšati probavu, smanjiti duljinu obične prehlade, liječiti dizenteriju i razne vrste proljeva. Za maksimalnu korist preporučuje se konzumirati jogurt sa “živom i aktivnom kulturom”.

6. Naranče

Naranče su bogate vitaminom C, snažnim antioksidantom koji potiče vaš imunološki sustav, odnosno proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne u borbi protiv infekcija. Također su i dobar izvor vitamina A, vitamina B9 ili folata i bakra koji su važni za imunološke funkcije, pomažu u snižavanju razine kolesterola i krvnog tlaka. Popijte čašu svježeg soka od naranče ujutro i jednu čašu kasnije tijekom dana.

Upalu grla lako možete liječiti kod kuće i to ovim čajevima

7. Batat

Slatki krumpir također je izvrsna hrana za jačanje imuniteta. Pun je antioksidansa beta-karotena koji štiti od oštećenja slobodnih radikala i poboljšava funkciju imunosnih stanica. Osim toga, batat ima veliku količinu vitamina A koji je potreban za normalno funkcioniranje imunološkog sustava te pomaže razviti otpornost na infekcije. Slatki krumpir također regulira razinu šećera u krvi i smanjuje otpornost na inzulin; suzbija upalne probleme kao što su astma, artritis i giht te ublažava zatvor. Jedite pola šalice kuhanog slatkog krumpira dnevno kako biste poboljšali obrambene snage organizma i ostali zdravi.

8. Pileća juha

Tanjur domaće pileće juhe može osnažiti imunitet i povećati šanse da brže prebolite virusnu infekciju. Pileća juha osigurava snažnu dozu proteina, važnu hranjivu tvar za održavanje imunosnog sustava. Osim toga, sadrži vitamine B, kalcij, magnezij i cink, koji također osnažuju tijelo. Pileća juha isto tako hidratizira pa na taj način ubrzava proces ozdravljenja. Kajenski papar Kajenski papar ima visok udio beta-karotena ili pro-vitamina A, koji je neophodan za zdrav imunosni sustav.

9. Kajenski papar

Pomaže pri izbacivanju toksina, stimulira probavu i smanjuje simptome prehlade i drugih infekcija. Ublažava bolove, ubrzava cirkulaciju, dobar je za zdravlje srca, regulaciju šećera u krvi, smanjenje glavobolje... U kombinaciji s pilećom juhom bit će izvrstan booster imuniteta.

10. Gljive

Gljive imaju visok sadržaj antioksidanata i bogate su esencijalnim mineralima selena i bakra koji su važni za imunitet. Gljive također hrane i štite srce i jetru, smanjuju rizik od visokoga krvnog tlaka i dijabetesa. Kako biste pojačali svoj imunosni sustav, odlučite se za shiitake, reishi ili maitake gljive.

Dr. Lejla Kažinić Kreho otkriva zašto izbjegava mlijčne proizvode i koje namirnice obožava

Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!