Svježe smokve su savršena namirnica za ukusnu domaću marmeladu od smokava.
Iskoristiti ljetne mjesece, uberite smokve i od njih napravite poslasticu za cijelu obitelj. One su pune minerala, vitamina i antioksidanata, a u hladnom i tamnom prostoru se mogu čuvati i više mjeseci. U zimskim su danima sladak i zdrav obrok.
Za jednu staklenku marmelade potrebno vam je otprilike ½ kg smokava, 10 minuta za pripremu i sat vremena za kuhanje.
Napravite domaći osvježavajući sirup od mente
Recept za marmeladu od smokava
Potrebni sastojci:
- ½ kg svježih smokvi
- 200 g šećera (po želji manje)
- naribana korica i sok jednog limuna
- prstohvat mljevenog cimeta
- 230 ml vode
Priprema:
- Smokve dobro operite
- U tavu stavite vodu te pustite da zavrije. Stavite u nju nasjeckane smokve. Smanjite plamen i promiješate.
- Stavite poklopac i ostavite da se lagano kuhaju i omekšaju. Malo ih pritisnite vilicom kako bi se pretvorile u gustu masu. Stalno miješate.
- Dodajte šećer i koricu limuna. Sve kuhajte oko 30-ak minuta.
- Dodajte limunov sok, cimet i isključite plamen. Kako bi se smjesa stisnula, ostavite sve da se malo ohladi.
- Sve premjestite u staklenu posudu i stavite u hladnjak.
Iako je ova marmelada najukusnija ako se poslužuje topla, u hladnjaku može stajati i do 10 dana.
Pripremite doručak u čaši – smoothie od badema i cimeta
Dobar tek!
A. A.
Foto: shutterstock