Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i mnogobrojnih nutrijenata neophodnih za zdravlje organizma.
Lješnjak je namirnica koju možemo pronaći u keksima, kolačima i tortama, čokoladama. Mogu se jesti sirove, pečene, posoljene i sa šećerom, a sada možete i sami pripremiti mlijeko!
Sastojci (mjera je šalica od 2 dl)
- 1 šalica lješnjaka
- 3-4 šalice vode
- 5 nasjeckanih datulja
- prstohvat soli
- malo vanilije ili kardamoma po želji
- gaza za cijeđenje
Priprema:
Lješnjake usitniti u blenderu. Dodati datulje i preliti toplom vodom. Ostaviti da se namaču nekoliko sati ili najbolje preko noći. Dodati sol i začine i još jednom sve dobro izblendati. U široj zdjeli raširiti veći komad gaze u dvostrukom sloju tako da dobro prelazi preko rubova. U sredinu uliti smjesu lješnjaka, skupiti rubove gaze pazeći da smjesa ne iscuri sa strane i dobro iscijediti rukama. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za neki drugi recept.
Lješnjakovo mlijeko može stajati u hladnjaku 3-4 dana.
Ovaj recept dio je Akademije zdravog kuhanja koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska, tijekom koje su polaznici učili kako izraditi jela bez laktoze i glutena.
Pripremite i vruću čokoladu s cimetom i čilijem, i uživajte u parfe torti od lješnjaka i bijele čokolade!
Ordinacija.hr