Od davnina su smokve rasle na cijelom području Sredozemlja i bile jedna od najvažnijih živežnih namirnica. Njihov sladak okus pogodan je za deserte i kolače. Ali se one izvanredno slažu i s pikantnim jelima.
Odličan recept za tortu sa smokvama i jogurtom, koja se peče samo 25 minuta, idealan je za ljetne dane kada su nam smokve dostupne.
15 zanimljivih i zdravih činjenica o smokvama
Potrebni sastojci za okrugli oblik (22 cm promjer):
Za tijesto:
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 90 g brašna
- 1 bjelance
Za nadjev:
- 1 naranča
- 8 svježih zrelih smokvi
- 250 g jogurta (s manje masnoće)
- 1 žlica šećera u prahu
- 3 žlice likera od naranče
- masnoća za namašćivanje oblika za pečenje
Postupak pripreme:
- Razdvojite žumanca i bjelanca. Mikserom ili pjenjačom 3 minute miješajte žumanca s 1 žlicom tople vode. Potom dodajte šećer i miješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pospite masu brašnom i lagano ga umiješajte. Od bjelanaca istucite snijeg pa ga umiješajte u tijesto.
- Premažite masnoćom oblik za pečenje pa u njega stavite tijesto i poravnajte ga, Pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici da kolač dobije zlatnožutu boju. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.
- Operite i dobro obrišite naranču za nadjev. Naribajte koru i iscijedite sok. Operite smokve pa ih narežite na osmine. Ako im je kožica gorka, ogulite ih.
- Izmiješajte jogurt, šećer u prahu i naribanu narančinu koru.
- Podlogu za tortu stavite na pladanj. Poškopite narančinim sokom i likerom, a potom premažite jogurtom začinjenim narančinom koricom.
- Složite na jogurt kriške smokava, prekrijte prozirnom folijom i ostavit eu hladnjaku 60 minuta.
- Potom je izvadite i poslužite.
Suhe ili svježe smokve – koje odabrati?
Dobar tek!
Izvor: Reader’s Digest
A. Abrahamsberg
Foto: Shutterstock