Libanonska je kuhinja, po namirnicama koje se koriste, vrlo bliska hrvatskoj gastronomskoj tradiciji.
Maslinovo ulje, riba, meso, svježe povrće i voće te mliječne proizvode lako je pronaći na tanjurima obiju zemalja.
Libanonska se kuhinja smatra veoma zdravom, a pritom je i iznimno ukusna. Zato vam donosimo recept za tabboulehodnosno salatu od peršina. Ova neizostavna i vrlo ukusna salata konzumira se u gotovo cijelom arapskom svijetu.
Zašto je peršin dobar za zdravlje?
Potrebni sastojci:
- 85 g finog bulgura
- 400 g rajčica, očišćenih od sjemenki i izrezanih na kockice
- 4 mlada luka, izrezana na kolutiće debele oko 5mm
- 3 mala svežnja svježeg peršina, krupno isjeckana
- 1 mali svežanj svježe mente, krupno isjeckane
Laži o glutenu (i gdje se krije prava istina)
Preljev za salatu:
- 1 češanj češnjaka, zgnječen u pastu s prstohvatom soli
- 1/4 žličice cimeta
- 1/4 žličice pimenta
- 2 žlice limunovog soka
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar po potrebi
Priprema:
Bulgur staviti u cjediljku i dobro isprati pod mlazom hladne vode te protresti da se ocijedi. Bulgur će na taj način upiti dovoljno vode i napuhati se. Ako koristite krupniji bulgur, namočite ga na 15 minuta kako bi se napuhao.
Za preljev dodajte češnjak, sol, papar, cimet i piment limunovu soku. Promiješajte. Zatim umiješajte maslinovo ulje. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i prelite dressingom. Salatu začinite neposredno prije konzumacije.
Pomaže li pileća juha kod prehlade? Da! Imamo i najbolji recept!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock