Blagdane vežemo uz toplinu doma i ukusne delicije koje ne jedemo često. Iako je vrijeme uživanja, važno je ne pretjerati.
Evo nekoliko savjeta kako to postići:
Zdravi mlinici: Puni su škroba, ali postaju kalorijska bomba ako se preliju umakom od pečenja. Prelijte ih nečim manje kaloričnim.
Majoneza: Omiljeno jelo na blagdanskom stolu je svakako ova poslastica. Kako se ona radi od majoneze i jaja, možda je dobar trik dodati malo više bjelanjka jajeta jer žutanjak obiluje kolesterolom. Također postoji i majoneza s manje masnoće pa to i iskoristite.
Pripremite namaze od heljde i slanutka ili vegansku majonezu
Kolači: Kod pripreme kolača pokušajte koristiti poput smokvi, brusnica, datulja, suhih šljiva, badema i oraha. Izbjegavajte kreme.
Veličina tanjura: Veličina tanjura utječe na količinu hrane koju ćete pojesti. Odlučite se za manje tanjure jer ćete tako unijeti puno manje kalorija u organizam.
Izbjegavajte preljeve za salate: Salate su zdrave i nisu kalorične, ali poništavate njihove dobrobiti preljevima i umacima na bazi majoneze i vrhnja. Zamijenite ih bezmasnim jogurtom ili svježim sirom i izbjegnite 684 kalorija.
Zaboravite na koktele: iako su vizualno i okusno privlačni, kokteli su prave kalorijske bombe! Alkoholna pića pomiješana s gaziranim pićima i sokovima mogu vam servirati i do 80 kalorija.
Preporuka je koristiti što više salata jer su bogate vlaknima, daju osjećaj sitosti, bogate su antioksidansima, a konzumiranjem salata smanjit ćete unos nepotrebnih kalorija te time i nakupljanje neželjenih kilograma. Preporučamo za božićno vrijeme: salatu od graha, kiselog zelja, klasične zelene salate, krumpir salate u kombinaciji s mrkvom koja je odličan izvor vitamina A.
Ako ste ipak malo pretjerali – plešite: ako plešete samo dva sata, sagorjet ćete 500 kalorija! To je trećina potrebnog dnevnog unosa.
Fiš-paprikaš: Imamo najbolji slavonski recept za ovo jelo
A. A.
Foto: Shutterstock