Možete li zamisliti pizzu bez origana, začina koji je intenzivnog okusa i mirisa? Osim što je savršen dodatak hrani, on čuva i naše zdravlje..
Origano je prirodni antibotik i sredstvo za iskašljavanje, sredstvo za širenje bronha, a koristan je i protiv grčeva. Svoju djelotvornost pokazuje kod upale sinusa, posebno kronične grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe i dugotrajnih tegoba s nosom kao i kod upale mjehura.
Origano možete konzumirati u svježim ili sušenim listićima (ušeni su lističi aromatičniji) te u obliku čaja.
10 fantastičnih ideja kako svakodnevno koristiti kurkumu!
Začin bogat antioksidantima
Sadrži i brojne nutrijente kao što su vitamin K, mangan, željezo, kalcij, vitamin E, bakar, nijacin i beta karoten, kao i druge hranjive tvari. Istraživanja su pokazala kako je origano 42 puta bogatiji antioksidantima od jabuka, 12 puta od naranča i četiri puta od borovnica.
Origano sadrži ružmarinsku kiselinu koja djeluje kao snažan antioksidans te pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od raka, srčanih bolesti, ateroskleroze i preranog starenja. Budući ju karakterizira protuupalni učinak, ružmarinska kiselina predstavlja učinkovit tretman za alergijsku astmu.
Kitchari – najzdraviji obrok prema ayurvedi
“Znamo da origano posjeduje protubakterijska i protuupalna svojstva, no njegovi učinci na stanice raka ga zaista podižu na razinu super začina, poput kurkume. Značajna prednost leži u tome što se origano često koristi u prehrani”, tvrdi dr. Supriya Bavadekar, profesorica farmakologije Sveučilišta Long Island.
A. A.
Foto: Shutterstock