Prijedlog tri zdrava menija za djecu u vrtiću
Prehrana djece je vrlo bitan korak u rastu i razvoju iz nekoliko razloga; stvaraju se prehrambene navike koje se prenose kroz ostatak života, unose se potrebne hranjive tvari za rast i razvoj i razvijaju se preferencije za pojedine okuse.
Prehrana djece u vrtiću je bitna ne samo iz razloga što dolazi do rasta i razvoja djece, već se formiraju njihove prehrambene navike, navikama se djecu na nove okuse, nove teksture i potiče se kultura hranjenja.
Postoje nacionalne i međunarodne smjernice koje govore kako se treba hraniti i kako treba izgledati dječji obrok u vrtićima.
Kalorijska vrijednost za zdravo dijete koje je prosječno aktivno, energijska preporuka od 1 do 3 godine iznosi 1200kcal/dan , dok za dijete od 4 do 6 godina iznosi 1600kcal/dan. Omjer ugljikohidrata i proteina je sličan, međutim posebna pažnja se treba obratiti na odabir namirnica i vrstu jela. U vrtiću se ne bi trebali svaki dan posluživati meso, već bi jedan dan sigurno trebao biti bezmesni, a jedan dan riblji, dok voće i mliječni proizvodi trebaju biti prisutni svaki dan.
Nutricionisti stoga igraju ključnu ulogu u izradi jelovnika, s obzirom da se puno stavki mora uzeti u obzir; od hranjive vrijednosti, mase, načina termičke obrade, vrste namirnica, preko mogućnosti izrade obroka u vrtićkim i školskim kuhinjama.
Healthy Meal Standard je prvi certifikacijski sustav koji omogućuje sigurnu, ukusnu i kontroliranu hranu u svim javnim objektima, pa tako vrtićima i školama.
DORUČAK | UŽINA 1 | RUČAK | UŽINA 2 | HRANJIVE VRIJEDNOSTI |
Kakao s medom Sirni namaz Školski kruh | Voćni sjeckanac (jabuka i naranča 150g) | Varivo od mahuna sa korijenastim povrćem i puretinom (1 tanjur) Savijača od višanja Raženi kruh (1 šnita) | Čoko puding s voćem i sjemenkama (220g) | U: 147 g B: 45 g M: 29 g E: 1008 kcal |
Čaj s medom i šećerom Zlevka od prosa (biskvit, 140g) | Voćni sjeckanac (naranča i banana 150g) | Krem juha od carskog povrća Mesna štruca (100g) Umak od špinata (200g) Pire krumpir (170g) | Riža i ječam na mlijeku s voćem (250g) | U: 148 g B: 47 g M: 43 g |
Kuhano jaje (1 kom) sa kruhom i šunkom | Voćni sjeckanac (banana i naranča 150g) | Varivo od cvjetače i brokule s piletinom (1 tanjur) Kukuruzni kruh (1 šnita) | Kukuruzna zlevanka s marmeladom Jogurt s probiotikom | U: 137g B: 50g M: 35 g E: 1057 kcal |
Foto: Shutterstock