Iznimno ukusni, bogati hranjivim tvarima, a ne sadrže puno kalorija. Govorimo o škampima koji su vrlo često sastavni dio mnogih jela, predjela, salata…
Sudeći prema njihovom nutritivnom sastavu (bogati su proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima B skupine), dobro ih je jesti što češće, a donosimo i nekoliko razloga zašto bi ih trebali što češće konzumirati.
Slasni škampi, puni proteina i minerala
Škampi i anemija
Škampi pomažu kod anemije; sadrže željezo i vitamin B12 koji su potrebni za proizvodnju važnih krvnih komponenti koje pak pomažu u prijenosu kisika u vitalne organe.
Anemija: uzrok, simptomi i liječenje
Zdravlje kostiju
Sadrže fosfor, mineral važan za zdravlje kostiju. Zajedno s kalcijem, fosfor pomaže u razvoju stanica kostiju te jača postojeće koštano tkivo.
Dobri za muškarce
Postoje brojni minerali koji štite od raka, a neki od njih su cink i selen koji se nalaze u škampima. Oba ova minerala posebno su korisna za muškarce jer pomažu smanjiti vjerojatnost od raka prostate.
Tapasi – tri brza recepta za najukusnije male zalogaje
Za zdravu kožu
Antioksidansi i protuupalna svojstva škampe čine idealnom hranom za zdravlje kože.
Antioksidansi su ključni za mladoliku kožu dok komponenete koje sprečavaju kroničnu upalu u tijelu pomažu kod kožnih problema poput ekcema i akni.
Popravite raspoloženje
Škampi opskrbljuju tijelo s omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze i u ribi, avokadu, orašastim plodovima… Ove namirnice pomažu kod depresije i poboljšavaju raspoloženje.
Muči vas nadutost? Ove će vas namirnice u trenu riješiti tegoba
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock