Ječam je jedna od najstarijih žitarica, a uz proteine i vlakna, sadrži kompleksne ugljikohidrate i minerale, poput fosfora i kalija, te vitamine kao što su B1, B2, B5…
Ječam sadrži gluten pa nije pogodan za osobe koje pate od celijakije. No, smatra se izuzetno pogodnim za zdravlje krvožilnog sustava, kao i za poticanje probave. Smatra se da potiče i stvaranje mlijeka kod trudnica.
Ječam i njegov utjecaj na zdravlje
Koliko je ječam zdrav? Prema svim istraživanjima, topiva vlakna iz ječma smanjuju rizik od koronarnih bolesti srca te smanjuje kolesterol. Ali to nije sve, ova fenomenalna biljka sadrži i netopiva vlakna koja utječu na smanjenje rizika od dijabetesa tip 2 i raka debelog crijeva. Jedna šalica kuhanog ječma sadrži 193 kalorija, 6 g vlakana i 3.5 g proteina.
Koliko vam kalorija doista treba? Pazite što jedete ako ste stariji od 30 i ne vježbate
Kako kuhati ječam?
Ječam se kuha kao riža – preko 1 šalica ječma se preliju 2 šalice vode ili temeljca te se kuha oko 30 minuta. Prije kuhanja ječam možete namočiti u puno vode kako biste smanjili vrijeme pripreme za nekih 15 minuta.
Kako pripremiti varivo od graha i ječma?
SASTOJCI:
- 1 kg graha
- 150 do 200 grama ječma
- 2 luka
- češnjaka po želji
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žličice crvene paprike
- par listića lovora
- sol
- papar
- papar u zrnu
- ulje
PRIPREMA:
Grah večer prije kuhanja namočiti u hladnoj vodi. Ocijediti ga i staviti kuhati. Kad prokuha, pustiti nekoliko minuta da vri, pa ocijediti.
Naliti hladnu vodu te nastaviti kuhati, dodati luk, češnjak, crvenu papriku, lovor, papar, papar u zrnu i ulje. Nešto kasnije dodati i ječam te pustiti da kuha na laganoj vatri. Povremeno promiješati da ne zagori te po potrebi dodati vode.
Pri kuhanju vodite računa da se ječam i grah kuhaju istodobno, a ako je grah tvrd – ječam dodajte nešto kasnije.
Ana Abrahamsberg
Foto: Shutterstock